Νωρίτερα θα καταβληθούν συντάξεων σε 6.000.000 δικαιούχους, με την καταβολή να ξεκινά από τις 24 (και μέχρι το τέλος) του μηνός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή, τα ποσά που θα διατεθούν στους είναι: Επίδομα Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αναπηρικά, ομογενών, συντάξεις ανασφάλιστων, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπερηλίκων, Γέννησης, Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών και το Επίδομα Αναδοχής.

Ανά κατηγορία:

Επίδομα ενοικίου: Η χορήγησή του πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης στην ιστοσελίδα και δύναται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες ετησίως. Ανέρχεται σε 70 ευρώ τον μήνα και 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με όριο τα 210 ευρώ.

Προνοιακά: Απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Ύψους 360 ευρώ, χορηγείται και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (π. ΚΕΑ): Για νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αστέγους. Θα λάβουν 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο.

Συντάξεις: Η καταβολή τους θα ξεκινήσει 24/2 και θα περιλαμβάνει τα αναδρομικά από τις αυξήσεις δύο μηνών (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023).

Ενδεικτικά:

Συνταξιούχος που λαμβάνει 850 ευρώ τον μήνα, με την αύξηση του 7,75% το μηνιαίο όφελός του ανέρχεται σε περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο στα 792 ευρώ. Άρα, με τη σύνταξη Μαρτίου θα λάβει επιπλέον 132 ευρώ.

Στις χαμηλές συντάξεις (π.χ. ΟΓΑ, με τη μέση σύνταξη στα 454 ευρώ), η αύξηση κατά 7,75% αγγίζει τα 35 ευρώ τον μήνα. Άρα, με τις αποδοχές Μαρτίου ο συνταξιούχος θα δει 70 ευρώ παραπάνω.

Για συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις 800-1.350 ευρώ, οι μηνιαίες αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 62 και 105 ευρώ.

Επίσης, επιπλέον 40.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μέσα στον Φεβρουάριο ολόκληρη την επικουρική με τα αναδρομικά που τους οφείλονται, καθώς οι αποφάσεις τους έχουν ήδη εκδοθεί. Τα αναδρομικά από την εφάπαξ προκαταβολή της επικουρικής είναι 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, όσον αφορά τις αιτήσεις για σύνταξη λόγω γήρατος, και 50 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής για τις επικουρικές συντάξεις λόγω θανάτου και λόγω αναπηρίας. Η προκαταβολή και η άμεση έκδοση των επικουρικών αφορά συνολικά 80.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πάρει την κύρια σύνταξη που εκδίδεται πάντα πρώτη και περιμένουν την επικουρική. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται (δηλαδή θα αφαιρείται) από το συνολικό ποσό της επικουρικής και, όταν αυτή εκδοθεί, κανονικά θα λάβει αναδρομικά το υπόλοιπο και όχι το συνολικό ποσό.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ