Νέα για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την στην ενέργεια ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα στήριξης

Όπως αναφέρει το Newsbomb, το νέο πακέτο , θα είναι περισσότερο εστιασμένο στις επιχειρήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα που εστίαζαν στα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα θα υπάρξει επέκταση της επιδότησης στις επιχειρήσεις και θα καλυφθεί και η βιομηχανία με την υψηλή τάση.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι υπέρογκες ανατιμήσεις «καίνε» τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων πολλές εταιρείες που λειτουργούν με μέση τάση ή επαγγελματικούς λογαριασμούς Γ21 και Γ22 κινδυνεύουν με παύση εργασιών, αλλά και με διακοπή λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλόμενων.

Σε σχέση με τα νοικοκυριά, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο του 2022 θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες και όχι οι δευτερεύουσες και τα εξοχικά, ενώ θα υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια. Στα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει 100% επιδότηση για επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής, μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ.Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός είναι να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις οκτώ στους δέκα οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις (κάλυψη του 80%), μέσα από την απορρόφηση του 80% της αύξησης που έχουν υποστεί τα . Δηλαδή να υπάρξει μια επιβάρυνση μόνο 20%.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες επιδοτήσεις ενώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα υπάρξει ποσοστιαία επιδότηση ανάλογα με την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, ενώ η ενίσχυση θα αφορά μόνο τις πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες και εξοχικά. Επίσης, θα μπει πλαφόν στην κατανάλωση, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300 κιλοβατώρες, με την κατανάλωση πέραν αυτού να μην επιδοτείται.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν από εδώ και πέρα θα αφορούν εκκαθαριστικούς και καταναλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Η έκπτωση για το διάστημα Οκτώβριος – Νοέμβριος, θα είναι 15% ενώ από τον Δεκέμβριο θα είναι 40%.

Τα νέα μέτρα ανακοινώνονται , ενώ έχει προηγηθεί ένα 48ωρο εκτίναξης των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τιμή της μεγαβατώρας να έχει αυξηθεί κατά 50,6%, ήτοι από τα 148,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 5 Ιανουαρίου, στα 229,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα.

Η αύξηση αποδίδεται στην ανάκαμψη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αλλά και στη διαφαινόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας. Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή χθες ήταν αυξημένη στο 30%. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν χθες στο 35% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 20%.

Χθες είχαμε ξανά άνοσο στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου TTF. Η τιμή του ανήλθε στα 98,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 7%.

Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τα κατά 350% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα κατά την περίοδο πριν από το ξέσπασμά της. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται χωρίς να συνυπολογιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις και οι ενδεχόμενες εκπτώσεις των παρόχων.

Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με έκπτωση 30% που δίνουν προμηθευτές ήταν στα περίπου 0,077 ευρώ. Για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου η τιμή της κιλοβατώρας ανήλθε στα 0,349 ευρώ. Δηλαδή ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρων πλήρωνε το περασμένο καλοκαίρι 23,1 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τον Δεκέμβριο ο λογαριασμός αυτός, χωρίς να επιδοτηθεί από το κράτος, θα βρεθεί στα 104,7 ευρώ.

Η νέα αυξημένη επιδότηση των 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τις καταναλώσεις ρεύματος κατά τον Δεκέμβριο ήλθε ουσιαστικά να καλύψει κατά το ήμισυ την τιμή όπως αυτή θα τρέξει τον μήνα αυτό (0,349 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Έτσι, για να γίνει πιο αντιληπτό το ποσό της επιβάρυνσης, ένα νοικοκυριό με τη νέα επιχορήγηση που θα ισχύσει για τις καταναλώσεις αυτού του μήνα θα πληρώσει 55,2 ευρώ, αντί για 104,7 ευρώ. Ουσιαστικά γλιτώνει αύξηση της τάξης των 49,5 ευρώ τον μήνα. Όπως και να ‘χει ο λογαριασμός ρεύματος σε σχέση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης παραμένει φουσκωμένος.