Η είναι το πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με μέτρα να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο φόβος δεν είναι τόσο μεγάλος για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά κυρίως γι’ αυτά που έρχονται με το χειμώνα να τρομάζει κυβέρνηση και πολίτες. Οι διεθνείς τιμές σε πετρέλαιο και δεν λένε να αποκλιμακωθούν και συνεχίζουν τη ανοδική τους πορεία.

Σήμερα για παράδειγμα το Brent είναι πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι και το αργό πάνω από τα 80 δολάρια, έχοντας ελαφρά πτώση. Το φυσικό αέριο για δεύτερη ημέρα δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις.

Ωστόσο, είναι πασιφανές ότι όσες πρωτοβουλίες κι αν αναλάβει η κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας, αλλά και να καλυφθούν οι απώλειες των πολιτών. Μάλιστα, στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξει κοινή δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου, θα ληφθούν κάποιες σοβαρές αποφάσεις προς την κατεύθυνση να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πρωτοφανούς ακρίβειας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πράσινο φως από την Κομισιόν για δραστικά μέτρα

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία σειρά βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΕ, διευκολύνουν την ενδεχόμενη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν των 500 εκατ. που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Στην παρουσίαση μίας «εργαλειοθήκης» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα που δημιουργούν οι αυξημένες τιμές ενέργειας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία περιλαμβάνονται μέτρα συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και στα οποία τονίζει ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό θα πρέπει να είναι η εφαρμογή στοχευμένων φορολογικών μειώσεων, οι οποίες, όμως, θα αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στην «εργαλειοθήκη», η Επιτροπή περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα αφορούν την έκτακτη στήριξη εισοδήματος σε νοικοκυριά, κρατική ενίσχυση για εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις. Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή υποστηρίζει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, εξετάζει πιθανά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας και την αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου και αξιολογεί τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο εσωτερικό της χώρας το πρώτο crash test είναι για την Παρασκευή, όπου και ξεκινάει η διανομή του , με την τιμή να διαμορφώνεται πέριξ του 1,10 ευρώ το λίτρο, από περίπου 0,85 με 0,90 ευρώ το λίτρο που έκλεισε η περυσινή περίοδος.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατ. έναντι 707.000 πέρυσι. Το επίδομα εφέτος θα το λάβουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επίσης, να σημειωθεί ότι διευρυμένα είναι τα κριτήρια, τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά.

Το αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και στο κομμάτι τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου (το δεύτερο σκέλος).

Πιο συγκεκριμένα:

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Πρακτικά, η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνει σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλήσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Τέλος τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σαρώνουν την αγορά προκειμένου, τουλάχιστον να αποκρούσουν τις αχρείαστες αυξήσεις, ειδικά σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι λειτουργεί ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός.