: Ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για τις δυσκολίες που αναμένονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τον χειμώνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως είπε στο Newsbomb, «Ο χειμώνας θα είναι τραγικός. Πρέπει περίπου 1 εκατ. συνάνθρωποί μας να αφού δεν το κάνουν ο ιός επεκτείνεται και μεταλλάσσεται».

Με τα λόγια αυτά, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος περιέγραψε την κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας. Επιπλέον ζήτησε να επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας για να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Υπάρχει εξουθένωση. Αυτή την στιγμή πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοί μου, δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άλλου προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα έξω από τα νοσοκομεία. Αύξηση των εμβολιασμών, αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων και όχι, προς Θεού, πανηγυρισμοί για το τέλος της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος, σημείωσε ακόμα ότι: «προχθές περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες του τέταρτου κύματος. Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο», ανέφερε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, για την κατάσταση που βιώνει η Βόρεια Ελλάδα από την αύξηση των περιστατικών κορονοϊού.

Και πρόσθεσε: «αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο μας υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν σε ειδικό θάλαμο προκειμένου να βρεθεί ΜΕΘ γιατί χρειάζονται διασωλήνωση».

Οι περιοχές με την υψηλότερη θετικότητα

Σταθεροποιημένη εμφανίζεται η διασπορά του στις περισσότερες περιοχές της χώρας σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.17% σε σύνολο 1.303.844 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.25% σε σύνολο 1.911.382 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.48%.

Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις περιοχές εντοπίζεται στην Δράμα με θετικότητα 1,36% και ακολουθεί η Καβάλα με 1,19%.

Σχετικά με τις εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.302, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.000. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.3.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ανέρχεται σε 4.135 αποτελώντας το 27% και παρουσίασε μείωση 3.57% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.