Σήμερα οι τιμές του και του αυξήθηκαν πάνω από 10% στην Ευρώπη, μετά τη δήλωση του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει σύντομα στην Ουκρανία ή να επιχειρήσει να προκαλέσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.

Η τιμή αναφοράς του για την Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου. Πριν από λίγο, η αύξηση διαμορφωνόταν στο 7,6% με την τιμή στα 83,3 ευρώ.

Η τιμή του στην Ελλάδα αυξήθηκε σήμερα κατά 9,75% στα 228,63 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ. Στη Γερμανία, η τιμή του ρεύματος για τον Μάρτιο εκτινάχθηκε 11% στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε έως 1,8% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι σε συνέχεια της αύξησης 4,7% την Παρασκευή μετά την αμερικανική προειδοποίηση. Tα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης άνθρακα στην Ευρώπη, εξ άλλου, ενισχύθηκαν 1,4% στα 115,5 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Οι δηλώσεις Σάλιβαν

Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι πληροφορίες δείχνουν πως η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία πριν το τέλος των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο σε μία εβδομάδα. Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι σχεδιάζει κάποια εισβολή, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε την ένταση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική αλλαγή.

Η κλιμάκωση της έντασης επιδεινώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση καθώς πλήττει τις δυνητικές προμήθειες αερίου και πετρελαίου και αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν μπλακ άουτ.

«Η άμεση εστίαση είναι στις προοπτικές διαταραχής του εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσική ενέργεια, την οποία θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει και η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μία πραγματική έλλειψη, μεγαλύτερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Columbia.

Οι προμήθειες υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ βοήθησαν στην άμβλυνση της ενεργειακής στενότητας, όπως και ο καιρός στην Ευρώπη, αλλά οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση πρόσθετων προμηθειών δεν έχει αποδώσει πολλά έως τώρα.

Με πληροφορίες από Bloomberg