Κατακόρυφες . Τι θα γίνει με τα τιμολόγια ρεύματος και το . Αντιμέτωποι με κύμα ανατιμήσεων οι πολίτες. Βαρύς ο μήνας Σεπτέμβριος για τα νοικοκυριά καθώς στην εξίσωση προστίθενται σχολικά είδη, ρούχα, φροντιστήρια και για τα παιδιά.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυξάνεται κατά 20% το , το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2021/2022 αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και η τιμή του -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- θα κυμαίνεται μεταξύ 1 ευρώ και 1,05 ευρώ. Πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει από τα 0, 80 λεπτά και έφτασε στα 0, 90 λεπτά.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά σε διεθνές επίπεδο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους ενώ προωθούν ένα συνδυασμό οικονομικών μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων, προκειμένου να περιοριστούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.

Παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση του κύματος ακρίβειας

«Το 80% της αύξησης του ρεύματος θα καλύπτεται από το κράτος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναλύοντας . Όπως διευκρίνισε, η επιδότηση αφορά όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει και αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης. Επομένως, τα νοικοκυριά εξοικονομούν χρήματα και απελευθερώνονται από το άγχος, αλλά και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την πρόνοια αυτή.

«Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές», διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως οι απαντήσεις της κυβέρνησης θα είναι σε τρία μέτωπα:

• στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές,
• αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας,
• παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό.