“Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την μεταφορά μαθητών από τις Περιφέρειες”

Μόνιμη λύση στο θέμα της μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις Περιφέρειες αναζητεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης το ζήτημα είναι κρίσιμο για τη ζωή των παιδιών και χιλιάδων οικογενειών και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τροπολογίες που επανέρχονται περιοδικά κάθε χρόνο. Επισήμανε ότι ήδη υπεγράφη ΚΥΑ που βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο και προανήγγειλε διαβούλευση με τις Περιφέρειες και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών για δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τροπολογία προκειμένου να εξασφαλιστεί και φέτος η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με λεωφορεία που μισθώνουν οι Περιφέρειες. Στην ίδια τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από Γ΄ θερινό τμήμα της Βουλής, προβλέπεται ότι και για το σχολικό έτος 2018-2019, θα καταβληθεί ομαλά και απρόσκοπτα η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Για τη μεταφορά των μαθητών, ειδικότερα παρατείνεται αναδρομικά από τις 30-6-18 έως τις 31-12-18 η καταληκτική προθεσμία που έχει η Οικονομική Επιτροπή της κάθε Περιφέρειας που προκήρυξε διαγωνισμό για τη μεταφορά μαθητών, αφενός να αποφασίζει την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, αφετέρου να παρατείνει την εκτέλεση των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ στην περίπτωση που δεν έχουν αναδειχτεί μειοδότες/ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς.

Επιπλέον, οι δαπάνες μεταφοράς οι οποίες πραγματοποιούνται από την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 μέχρι τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταφοράς, καταβάλλονται νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών και εφόσον το ύψος της δαπάνης συμφωνεί με την απόφαση ανάθεσης της οικείας Οικονομικής Επιτροπής.

Η τροπολογία αντιμετωπίζει επίσης το ζήτημα που ανέκυψε με ορισμένες Περιφέρειες, οι οποίες είχαν προχωρήσει σε δεσμεύσεις που δεν επαρκούσαν για την κάλυψη της συνολικής δαπάνης της μεταφοράς μαθητών κατά το πρώτο εξάμηνο των ετών 2017 και 2018. Για το θέμα αυτό δίνεται η δυνατότητα εκκαθάρισης και πληρωμής των πρόσθετων δαπανών σε βάρος των πιστώσεων των Περιφερειών του τρέχοντος οικονομικού έτους.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !