. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας,,  προβλέπει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με πιθανότερες ημερομηνίες την Τετάρτη 26 Ιουλίου ή την Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Η εκτίμηση του έμπειρου αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη για τη διαμόρφωση των , για όλα τα Τμήματα του Μηχανογραφικού στο iefimerida. Ο κ. Στρατηγάκης -που ανέλυσε και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής- υπενθυμίζει ότι «πρόκειται για εκτιμήσεις και όχι για τις βάσεις. Οι πραγματικές βάσεις, που θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά διότι υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες».

Βάσεις 2023: Οι αστάθμητοι παράγοντες

Ο κ. Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του stadiodromia επισημαίνει τους εξής αστάθμητους παράγοντες:

Δεν γνωρίζουμε τους μέσους όρους των υποψηφίων, διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε τα στοιχεία. Ένας υποψήφιος που έγραψε 19 στη Βιολογία μπορεί να έγραψε 13 στη Γλώσσα και να τεθεί εκτός ανταγωνισμού για την Ιατρική ή να έγραψε 17 και να είναι εντός του ανταγωνισμού. Δυστυχώς δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία.

Δεν γνωρίζουμε τις προτιμήσεις των υποψηφίων, που αποτελούν τον άγνωστο x της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών και, κάθε χρόνο, μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς οι τάσεις της εποχής επηρεάζουν τους υποψηφίους, στη σειρά προτίμησης.

Δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει τη δήλωση των σχολών η εκτόξευση των ενοικίων και η γενικότερη ακρίβεια, που έχει τρομοκρατήσει τους γονείς. Σκέφτονται με τρόμο αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δημιουργούν οι σπουδές σε άλλη πόλη. Αν αυξηθεί το ποσοστό των οικογενειών που θα επιλέξουν σπουδές στην πόλη τους, θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις σχολές της περιφέρειας.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι έκταση μπορεί να συμβεί αυτό το φαινόμενο. Βέβαια υπάρχουν και οι οικογένειες που έτσι κι αλλιώς θα μετακινηθούν τα παιδιά τους, αφού δεν υπάρχουν σχολές σε όλες τις πόλεις ή υπάρχουν σχολές που δηλώνονται από άλλο Επιστημονικό Πεδίο. Ένας υποψήφιος που μένει στην Κομοτηνή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δηλώσει σχολές του 2ου Πεδίου στην πόλη του, διότι υπάρχουν σχολές μόνο του 1ου Πεδίου στην Κομοτηνή» σχολιάζει ο κ. Στρατηγάκης.

Βάσεις 2023: Η εκτίμηση του Στράτου Στρατηγάκη

Όπως εξηγεί, «η τάση των βάσεων είναι ανοδική στις σχολές του 1ου και του 4ου Πεδίου διότι φέτος είχαμε κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις και αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν αυτά τα Πεδία».

Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο Στράτος Στρατηγάκης, «στο 2ο Πεδίο είχαμε καλύτερες επιδόσεις και λιγότερους υποψηφίους. Περιμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, πτώση στις χαμηλόβαθμες και εκατοντάδες κενές θέσεις, λόγω της ΕΒΕ και της έλλειψης υποψηφίων. Στο 3ο Πεδίο αναμένουμε πολύ μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, σταθερές βάσεις στις μεσαίες σχολές και πτώση στις χαμηλόβαθμες».

Οι πίνακες για τις Βάσεις

Δείτε την εκτίμηση του κ. Στράτου Στρατηγάκη για τις Βάσεις 452 τμημάτων στους πίνακες που επιμελήθηκε και ακολουθούν: