: Μεγάλες είναι οι ανατροπές φέτος στις και στην εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ μετά την θέσπιση της .

Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ

Αρκετοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός και δεν θα μπορούν να εισαχθούν στις που ήλπιζαν, ενώ αρκετές θέσεις θα μείνουν κενές.

Στις σχολές με χαμηλά , οι  περισσότεροι μαθητές βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, αφού το 1/5 αυτών μάλλον δε θα δηλώσει καμιά σχολή στο μηχανογραφικό του επειδή δε συγκέντρωσε το μέσο όρο που απαιτούνταν για την .

Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι, τις προηγούμενες χρονιές διαμόρφωναν ένα διαφορετικό σκηνικό για τις βάσεις, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί φέτος. Το γεγονός αυτό όμως δεν προϋποθέτει ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι βάσεις σε όλες τις σχολές οριζόντια, μιας και δε γνωρίζει κανείς τον τρόπο και το σκεπτικό με το οποίο θα δηλώσουν οι μαθητές τις σχολές τους. Είναι δεδομένο από το 1ο τα τμήματα που σίγουρα θα ανεβάσουν βάσεις, είναι τα 27 που είναι κάτω από την , στο 2ο πεδίο τα τμήματα είναι 37, στο 3ο πεδίο είναι 8 ενώ στο 4ο πεδίο τα τμήματα είναι 51.

Το ΕΘΝΟΣ, με τη βοήθεια των συμβούλων εκπαίδευσης της Labora, σας παρουσιάζει μια εικόνα για το πως μπορεί να διαμορφωθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα καθώς αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι κάνουν ακόμη τις επιλογές τους στο κάτι που ως γνωστόν επηρεάζει σημαντικά την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ

Σχολές με υψηλά

Οι βαθμολογίες άνω των 15 τη φετινή χρονιά ήταν σχετικά ανεβασμένες, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια σχετική αύξηση. Όμως είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί κανείς με επιστημονικά δεδομένα να προβλέψει με ακρίβεια το ύψος της αύξησης. Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη ότι ο ίδιος μαθητής θα δήλωνε με άλλη σειρά τις ίδιες σχολές αν είχε το δικαίωμα της μετεγγραφής σε άλλη πόλη (την ίδια σχολή σε πολλές πόλεις) και με διαφορετική σειρά (επιλογή διαφορετικών  σχολών στην Αθήνα και μετά των σχολών εκτός Αθήνας). Παράλληλα, το ψαλίδισμα των εισακτέων στις σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ίσως προμηνύει διαφορετική δυναμική στην άνοδο των στις σχολές των 2 πόλεων σε σχέση με τις αντίστοιχες τους σε άλλες πόλεις.

Σχολές με ειδικό μάθημα

Στην περίπτωση αυτή αναμένονται εκπλήξεις. Μια αναμενόμενη εξέλιξη ήταν οι περιπτώσεις μαθητών με υψηλά μόρια αλλά αδυναμία να πιάσουν την τους ειδικού μαθήματος και να μην μπορούν να δηλώσουν τη σχολή που επιθυμούν στο μηχανογραφικό τους. Δεν θα προκαλούσαν έκπληξη οι πολύ διαφορετικές βάσεις (σε σχέση με άλλες χρονιές) για τα τμήματα αυτά, μιας και οι αριθμός των μαθητών που μπορούσαν να τα δηλώσουν είναι συγκεκριμένος και από αυτόν τον αριθμό κάποιοι λόγω της ΕΒΕ, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Βάσεις ανά

Σε γενικές γραμμές και πάντα με επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος στις των υψηλόβαθμων σχολών της τάξης των ,  αλλά αυτό δεν φαίνεται να αγγίζει για παράδειγμα τη Νομική Αθήνας, που μπορεί να φτάσει η άνοδος και στα 250-300 μόρια ή τμήματα όπως Φιλολογίας ή Αγγλικής Γλώσσας τα οποία ίσως και να έχουν αύξηση μορίων και πάνω από 400 μόρια

-Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε άνοδο των , από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 200 – 400 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.

-Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, οι εκτιμήσεις δείχνουν πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 1300 μόρια στις ιατρικές σχολές. Η εικόνα της ανόδου των μορίων είναι πιθανότατα να εμφανιστεί και στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

-Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, επίσης θα εμφανιστεί άνοδος των σχεδόν σε όλα τα τμήματα ακόμη και στα χαμηλόβαθμα.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ