«Με το δικό σας εκπαιδευτικό σύστημα που φέρνετε, η αδικία είναι εγγυημένη, αν όχι σχεδιασμένη» είπε στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για το .

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε έντονη κριτική τόσο για την καθιέρωση στα πανεπιστήμια, όσο και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ευνοούν τα ιδιωτικά κολέγια της συμφοράς».

«Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι κάθετα εναντίων οποιασδήποτε ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θεωρούμε το μέτρο ανόητο και θα το πολεμήσουμε. Για τα παιδιά αυτού του τόπου, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι ό,τι το ΤΑΙΠΕΔ στη δημόσια περιουσία: ταφόπλακα. Η πολιτική σας απάντηση στα διαχρονικά προβλήματα της παιδείας είναι “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Αυτή είναι η πολιτική σας. Δημιουργείτε άλλοθι στον εαυτό σας για να κλείσουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Αντί να συζητήσετε, σκόπιμα μας εγκλωβίζετε σε μια ατέρμονη συζήτηση, πότε για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, τώρα με την ΕΒΕ και αύριο για την αξιολόγηση» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Γαβρόγλου πανεπιστημιοποίησε δήθεν τα ΤΕΙ, τα οποία δεν αντέχουν στο φως της κριτικής και τα άφησε ευάλωτα στο σημερινό τσεκούρι της κ. Κεραμέως.

«Στις χώρες που θαυμάζετε κ. Κεραμέως, οι υπουργοί Παιδείας δεν ορίζουν την ελάχιστη βάση στα πανεπιστήμια. Πρώτα επιλέγουν πόσοι φοιτητές θα εισαχθούν και αφήνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής να αυξομειωθεί. Ωραία και έντιμα. Αντίθετα, με τον κουτοπόνηρο τρόπο που σκέφτεστε εσείς, αποφασίζετε εκ προοιμίου να αφήσετε δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίων. Ο κόσμος, όμως, έξω σας πήρε χαμπάρι. Η επιβολή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποδεικνύει στην καλύτερη εκδοχή, την ανεπάρκειά σας και στην χειρότερη την ενοχή σας» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Να τη βάλετε στα κολέγια της συμφοράς των φίλων σας την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Δεσμευτήκατε προεκλογικά ότι θα επιβάλετε όρους και προϋποθέσεις στη λειτουργία των ιδιωτικών κολεγίων. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία λοιπόν να κάνετε πράξη την προεκλογική σας δέσμευση και να συμμαζέψετε τα κολέγια της συμφοράς».

Κατά τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, «το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιλέξει καθαρά, έντιμα, με πολιτικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά κριτήρια πόσοι θα εισάγονται στα πανεπιστήμια μας χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής και χωρίς παρέμβαση του υπουργού Παιδείας αν θέλετε να πείσετε».

Στη συνέχεια, η κριτική του κ. Βαρουφάκη στράφηκε και στο «μέγα θέμα της αξιολόγησης», όπως το χαρακτήρισε, κάνοντας λόγο για «πλήρη άγνοια της κυβέρνησης ως προς τη σημασία του μέτρου» και πρόσθεσε ότι «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς παράγεται ο σκοταδισμός». «Το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα μας προστατεύσει από τους αξιολογητές και ποιοι θα αξιολογήσουν τους αξιολογητές. Εσείς βάζετε τους διευθυντές να αξιολογούν χωρίς πρόγραμμα. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι και οι ίδιοι θα αξιολογηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα. Αν αξιολογούσασταν εσείς κυρία Κεραμέως με μηδέν θα σας αξιολογούσαν», ανέφερε.

Παράλληλα, ζήτησε να γίνει δεκτή η πρόταση του κόμματος του για την επαναφορά του 1% για την εισαγωγή των αποφοίτων εσπερινών σχολείων στα πανεπιστήμια. «Αρνούμαι να αποδεχτώ ότι δεν μοιραζόμαστε τον ίδιο θαυμασμό για τους μαθητές και τις μαθήτριες που αναγκάζονται να εργάζονται 8 και 12 ώρες και να σπουδάζουν το βράδυ, και ότι δεν αναγνωρίζουμε τον αγώνα τους. Αρνούμαι να δεχτώ ότι για κάθε 100 θέσεις στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει μία για τους απόφοιτους εσπερινών σχολείων. Αυτή την πρόβλεψη την κατήργησε η κυρία Κεραμέως, δίνοντας σε αυτά τα παιδιά τη χαριστική βολή» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να υποστηρίξουν την τροπολογία του κόμματος του. «Απαιτείστε την αποδοχή της πρότασης μας και μαζέψτε την κυρία Κεραμέως διαφορετικά θα σας κάνει συνένοχους της» σημείωσε.