«Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιμένοντας πως η είναι δωρεάνπαραπλανούσε για ένα χρόνο τη Βουλή, την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5. «Υπήρχε λόγος που απέφευγε συστηματικά να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις και τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχει υπογράψει με τη Cisco».

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «αποκαλύφθηκε ότι η τηλεκπαίδευση ήταν στηριγμένη στη δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας Cisco και βαφτίστηκε δωρεάν από την υπουργό Παιδείας. Δε διανοήθηκαν καν να ενισχύσουν το υπάρχον δημόσιο σύστημα τηλεκπαίδευσης και στράφηκαν απευθείας στον ιδιωτικό τομέα».

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι «η υπουργός Παιδείας επέλεξε να μην προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή πλατφόρμας, ούτε καν σε απευθείας ανάθεση παρότι είναι εξοικειωμένη με αυτήν την πρακτική. Η δοκιμαστική περίοδος τελείωσε τον Ιανουάριο και πλέον υπάρχει κόστος για το Δημόσιο. Για να καλύψουν το κόστος χρησιμοποίησαν πόρους του δημόσιου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2, αγοράζοντας άδειες χρήσης, αξίας 2 εκατ. ευρώ ετησίως, από τη Cisco».

Ακόμα επεσήμανε πως υπάρχει μείζον ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα και τα μεταδεδομένα 1,5 εκατ. μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, τα οποία -με τις ευχές του ΥΠΑΙΘ- συλλέχθηκαν από τον αμερικάνικο κολοσσό.

Τέλος, η Μερόπη Τζούφη υποστήριξε πως η κυβέρνηση πίστευε πως θα «ξεμπερδέψει» εύκολα με την πανδημία και για το λόγο αυτό δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα. «Για τον λόγο αυτό αρνήθηκε να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, αλλά και να επενδύσει σε ένα στιβαρό και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα τηλεκπαίδευσης».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ