: Διευκρινήσεις σχετικά με τα σχολεία, έδωσε χθες η Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Τι είπε η κ. Παπαευαγγέλου

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν θα βοηθήσει ενδεχόμενη παράταση των σχολικών διακοπών την προσπάθεια αναχαίτισης την του κορονοϊού και για το αν θα χρειασθεί να φορούν μάσκες αυξημένης προστασίας οι μαθητές όταν επιστρέψουν στα σχολεία, απάντησε η καθηγήτρια.

Δημοσιογράφος: Αναφορικά με τα , πιστεύετε ότι η παράταση των σχολικών διακοπών θα βοηθήσει; Και όταν τα παιδιά με το καλό επιστρέψουν στις τάξεις τι μάσκες θα φορούν, αυξημένης προστασίας, διπλές, ΚΝ95; Αν υπάρχουν σκέψεις για αυτά.

Όσον αφορά τώρα στα σχολεία και αν θα βάλουμε ΚΝ95 δεν το έχουμε συζητήσει. Δεν το έχω δει και πουθενά να γίνεται αυτό. Να πούμε ότι γενικά, επειδή έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις για τα σχολεία, δεν έχουμε πει για παράταση των σχολικών διακοπών. Είναι και λίγο νωρίς ακόμα. Θα τα ξανασυζητήσουμε την άλλη εβδομάδα.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι γενικά τα κρούσματα στα σχολεία πήγαν πάρα πολύ καλά, επί «Δέλτα», έτσι; Πριν αρχίσει η «Όμικρον». Είχαμε πολύ καλό έλεγχο της πανδημίας στα . Είδαμε ότι ενώ στην κορύφωση του προηγούμενου πανδημικού κύματος, στα μέσα Νοεμβρίου, είχαμε 11.000 παιδιά την εβδομάδα, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία είχαμε κοντά 9.000 ή 8.500, δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο. Είχε μειωθεί, δηλαδή, το φορτίο στα σχολεία.

Έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό των εφήβων και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, είδαμε σημαντική μείωση των αριθμών σε έφηβους του Λυκείου, των κρουσμάτων στα Λύκεια. Και ήδη, από το εξωτερικό αρχίζει να ψιθυρίζεται ότι και ο των παιδιών 5 έως 11 ετών έχει μειώσει τα κρούσματα στις αντίστοιχες ηλικίες.

Αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα και καλώ όλους τους γονείς που ήδη μας εξέπληξαν, γιατί πραγματικά υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα εμβόλια, να φέρουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να συνεχίσουν την σχολική τους ζωή που τόσο χρειάζονται. Και θα επανεξετάσουμε την άλλη βδομάδα πάλι την πορεία για να αποφασίσουμε. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στα σχολεία γιατί είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχε ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο περιελάμβανε δυο φορές την εβδομάδα , παραπάνω τεστ όταν υπήρχε ένα κρούσμα στο σχολείο, χρήση μάσκας. Τα παιδιά ήταν πολύ πιο καλά περιορισμένα και προστατευμένα, να πω την αλήθεια, έναντι του κορονοϊού, ενώ τώρα είναι βέβαια πολύ πιο δύσκολο να τους πεις να φορέσουν την μάσκα, τώρα που είναι σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν γίνεται και το τεστ και γι’ αυτό πρέπει οι γονείς να κάνουνε τεστ στα μικρά παιδιά όταν είναι να πάνε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Να μην το ξεχνάμε αυτό.