: Τι θα πρωτοκάνουν οι εκπαιδευτικοί και ειδικά οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί τη Δευτέρα το πρωί; Αναφέρει ο σύλλογος Σεφέρης.

Η ανακοίνωση

Από χθες (7/1)  φτάνουν καταγγελίες από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς  ότι τα έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία  και δεν υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον του αυτοελέγχου εν όψει του ανοίγματος των σχολείων! Ενδεικτικά σε μια σειρά Δήμους της Αττικής :Ίλιον, Περιστέρι, Κέντρο, νότια προάστια αλλά και στην περιοχή μας Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (νησιωτικές περιοχές π.χ. Ζάκυνθος και αλλού).

Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς ακόμα και για τη στοιχειώδη προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως συνειδητά αδιαφορεί και δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την προστασία του λαού στους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία. Πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία καταρρίπτεται παταγωδώς ακόμα ένα επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας για δήθεν αυξημένο testing στη σχολική κοινότητα διότι επιδιώκουν να μη φανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Και σαν να μην έφτανε η αδιαφορία κυβέρνησης και υπ.Παιδείας που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, με ηλεκτρονικό μήνυμα καλούν τους/τις Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενες των σχολικών μονάδων να παραλάβουν αύριο Κυριακή μεσημέρι self – test από τα γραφεία της Διεύθυνσης Β΄Αθήνας και τη Δευτέρα το πρωί να είναι 7 π.μ. στα σχολεία τους για να τα μοιράσουν σε όσα παιδιά δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, να τα διενεργήσουν, να τα δηλώσουν και μετά να πάνε στο σχολείο.  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ !! Το μπάχαλο δεν έχει τελειωμό!!  Μόνο οργή και θυμό μπορεί να προκαλέσει η μετάθεση της ευθύνης για παραλαβή των τεστ το Σαββατοκύριακο από τη Διεύθυνση ή τη Δευτέρα το πρωί από τις σχολικές μονάδες.

Τι θα πρωτοκάνουν οι εκπαιδευτικοί και ειδικά οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί τη Δευτέρα το πρωί;  Διανομή τεστ, έλεγχο σχολικής κάρτας, διασταύρωση στοιχείων στην edupass, συμπλήρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας απουσιών λόγω covid και ταυτόχρονα να είναι στην  τάξη με τους μαθητές; Εγκληματούν συνειδητά σε βάρος της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων υλοποιώντας την ωμή παραδοχή της ίδιας της Υπουργού ότι από Δευτέρα αναμένεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.

 Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
  • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μη σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και τη δωρεάν παροχή  όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
  • Να αρθούν τώρα τα απαράδεκτα μέτρα των αναστολών εργασίας των υγειονομικών και να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με προσωπικό και υποδομές.

Καλούμε τους Διευθυντές/Διευθύντριες και Προϊστάμενες των σχολικών μονάδων να προσέλθουν στα σχολεία τους κανονικά στην έναρξη του ωραρίου τους τη Δευτέρα το πρωί. Δεν είναι ευθύνη δική τους η διανομή των self – test.   Στις περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει ούτε καν τα απαραίτητα τεστ, κανένας εκπαιδευτικός και μαθητής να μην μπει στην τάξη! Την αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία μαθητών και γονιών που θα δημιουργηθεί το πρωί της Δευτέρας την έχει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας.

Να μην επιτρέψουμε να μπει σε κίνδυνο κανένας μαθητής και εκπαιδευτικός!

Μπαίνουμε μπροστά και υπερασπιζόμαστε την υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών!

Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται προκειμένου να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να μη κινδυνέψουν οι συνάδελφοι!