Στη Βουλή ο διορισμός των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/04/2015 - 23:05 | Author: Newsroom Ipaidia

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, σχετικά με το διορισμό και τοποθέτηση νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, κατέθεσε στη Βουλή η τομεάρχης παιδείας ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Την Μεγάλη Πέμπτη, 9.4.2015, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποφάσισε αιφνιδιαστικά την παύση όλων των υπηρετούντων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και την τοποθέτηση νέων.

Αντιπαρερχόμενοι την προφανή επικοινωνιακή σκοπιμότητα της επιλογής του συγκεκριμένου χρονικού σημείου προκειμένου να αποφευχθεί η ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος και ο αναπόφευκτος δημόσιος διάλογος, εμμένουμε στη σημασία της αξιοκρατίας κατά την πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, και ιδίως στην εκπαίδευση.

Αποτελεί συνταγματική επιταγή η πρόσβαση σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα να γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και ικανότητα των ενδιαφερομένων για την κατάληψή τους (άρθρα 5 & 103 Συντ).

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επέλεξε όπως φαίνεται, δυστυχώς, το ακριβώς αντίθετο: μια αδιαφανή διαδικασία, με απροσδιόριστα κριτήρια για την επιλογή εν τέλει των κομματικά αρεστών.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι πριν λίγους μήνες τα στελέχη που επελέγησαν – με την τότε ιδιότητά τους ως συνδικαλιστών ή υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – καλούσαν τους εκπαιδευτικούς σε μη εφαρμογή της νομοθεσίας, προπηλάκιζαν στελέχη της εκπαίδευσης, και παρεμπόδιζαν την εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών που είχαν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και δίχαζαν την εκπαιδευτική κοινότητα;

Με βάση τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση διαφάνειας, ερωτάσθε:

1. Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές;

2. Συγκροτήθηκε επιτροπή επιλογής ή λειτούργησε άλλο συμβουλευτικό όργανο με σκοπό την εισήγηση προς τον Αν. Υπουργό ή ο τελευταίος αποφάσισε αυτοβούλως και ανελέγκτως;

3. Ποια τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των νέων Περιφερειακών Διευθυντών, όπως κρίθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα (ιδίως τα υποβληθέντα βιογραφικά σημειώματα των επιλεγέντων).

Η Ερωτώσα Βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου

Loading...


  • europalso   ideascentral