Οι ιστορίες από τον Βόλο με τους μαθητές που διαβάζουν στον δρόμο, κάτω από τον στύλο, γιατί δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, ήταν, δυστυχώς, μόνο η αρχή. Η ελλληνική επαρχία, όπως και οι μεγάλες πόλεις της χώρας, χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από την κρίση και στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της τα παιδιά προσπαθούν να ζήσουν.

Στην Πάτρα, μαθητές δημοτικού διαβάζουν με τρίωρη “βάρδια” καθώς η οικογένειά τους ζει χωρίς ρεύμα και δανείζονται φως από την πολυκατοικία, ενώ στο Μεσολόγγι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που τρώνε κολατσιό με δωρεά των δασκάλων τους. Η ακραία φτώχεια έχει προκαλέσει τραύματα που δεν κλείνουν, όχι μόνο στη ζωή αλλά και στην ψυχή των παιδιών που ζουν υπό συνθήκες ανέχειας. Σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΣ , παιδιά δέκα ετών νοσηλεύονται με συμπτώματα κατάθλιψης.

Πρόσφατα, σε σχολείο της Αχαΐας, ένα 7χρονο παιδί σταμάτησε να παρακολουθεί τα μαθήματα καθώς ντρεπόταν να πάει στην τάξη χωρίς παπούτσια και με σκισμένα ρούχα. Μόλις η δασκάλα παρατήρησε τις απουσίες του κάλεσε τη μητέρα του, η όποια ομολόγησε πως δεν στέλνει το παιδί στο σχολείο γιατί δεν έχει ρούχα να το ντύσει.

Όπως αποκαλύπτει το στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος της οργάνωσης Φωτεινό Αστέρι, η οποία στηρίζει οικογένειες και παιδιά με οικονομικά προβλήματα, «σε μικρές κοινωνίες, όπως της Πάτρας οι άνθρωποι με προβλήματα αλλά αξιοπρέπεια ντρέπονται να εξωτερικεύσουν το πρόβλημά τους. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις παιδιών που δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν ρούχα ή φαγητό να πάρουν μαζί τους και το μαθαίνουμε μετά από τους δασκάλους». Όπως λέει, τα συσσίτια στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ αρκετοί δάσκαλοι πληρώνουν από την τσέπη τους το κολατσιό των παιδιών που πάνε νηστικά στο σχολείο.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ