ΣΕΕΔΔ: Πώς στήθηκε το κόλπο με τα παράνομα πτυχία.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/08/2016 - 16:44 | Author: Newsroom Ipaidia

ΣΕΕΔΔ: Πώς στήθηκε το κόλπο με τα παράνομα πτυχία. Ο κ. Κασσαβέτης, έχει το λόγο.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (Γενικός Γραμματέας ): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχω την τιμή να εκπροσωπώ το μεγαλύτερο ελεγκτικό σώμα του ελληνικού κράτους, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο ασκεί στο σύνολο του δημόσιου και σε φορείς που συνδέονται για διάφορους λόγους με το δημόσιο, καθολικούς ελέγχους. Είναι έλεγχοι σε βάθος και φτάνουν μέχρι τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας των δομών.

Παρά τα τριάντα τρία χρόνια της δικηγορικής μου καριέρας και της αντίστοιχης πανεπιστημιακής και ως νομικός, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά που έχουν δει τα μάτια μου αυτούς τους δεκατέσσερις μήνες, στο Σώμα Επιθεωρητών, με έχουν κάνει πάρα πολύ σοφό περί των θεμάτων της νομιμότητας, του ελέγχου και της εποπτείας. Εξάλλου, αυτό το θέμα που συζητάτε είναι η άσκηση της εποπτείας από το δημόσιο, η οποία είναι υπαρκτό φαινόμενο και διακρίνει κάθε αναπτυγμένη δυτική χώρα και ο έλεγχος της νομιμότητας. Καμία κοινωνία δεν λειτουργεί αλλιώς. Εμείς είχαμε φτάσει, στην Ελλάδα, να είναι αίτημα ο μη έλεγχος.

Οι διάφορες ελευθερίες που έχουν θεωρητικοποιούνται, α λα ελληνικά βέβαια, το γνωστό στιλ το δικό μας, να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχει άσκηση εποπτείας από το δημόσιο και τότε φτάνουμε σε φαινόμενα, τα οποία δεν ακούγονται εδώ στις λεπτομέρειες τους.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, είπε διάφορα πράγματα, αλλά εμείς το Σώμα Επιθεωρητών, τέτοια βλέπουμε κάθε μέρα στο σύνολο της επικράτειας. Και προκύπτει η ανάγκη, αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα, ότι εδώ χρειάζεται μια αποκατάσταση στο επίπεδο της ανάγκης να ασκείται ο έλεγχος νομιμότητας στο σύνολο των θεσμών της χώρας, όχι μόνο των κρατικών θεσμών, αλλά και των ιδιωτικών. Το επιβάλλει το Σύνταγμα.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να πω, ότι αποτέλεσε για εμάς θετικότατη έκπληξη η συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας να μας καλέσει, όχι μόνο εδώ για να πούμε τις απόψεις μας, αλλά έχει πάρει μια πρωτοβουλία, έχει αναπτύξει μια συζήτηση με το Σώμα για διάφορα θέματα, γιατί εμείς κάνουμε ελέγχους στο σύνολο της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια και για όλα τα θέματα και με πολύ χαρά έχουμε δει και σε ρυθμίσεις που προβαίνει, λαμβάνοντας υπόψη σε ένα βαθμό όσο κρίνει αυτός ορθό.

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των πορισμάτων του Σώματος, γιατί εμείς δεν κάνουμε τον έλεγχο που κάνει το ΣΔΟΕ, να κυνηγάει λαθρέμπορους, είναι θέματα ωρών, κάνει εφόδους σε διάφορες υπηρεσίες, εμείς κάνουμε ελέγχους που κρατάμε δύο – τρεις μήνες, μπαίνουμε μέσα στις υπηρεσίες και συνεπώς οι εκθέσεις μας, που είναι και πολυσέλιδες, αφορούν και πραγματικά γεγονότα και λειτουργίας των δομών και διαπιστώσεις και στο τέλος συμπεράσματα και αν υπάρχουν πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες παραπέμπουμε τα πορίσματα μας αρμοδίως.

Ως προς την σημερινή συζήτηση, πράγματι, το Σώμα δικό μας είχε εμπλακεί στα θέματα λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής εκπαίδευσης και ως προς το ζήτημα της λειτουργίας ορισμένων ιδιωτικών ΤΕΕ, βεβαία, έχουμε κι άλλα πορίσματα, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ακούσετε ορισμένα πράγματα, γιατί το συγκεκριμένο είναι αυτό που τσακίζει και κόκαλα.

Loading...
  • ideascentral

    europalso