Διαβάστε την ανακοίνωση: “Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος πρόκειται να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου οικιακού ελαιολάδου…

Στην υλοποίηση του προγράμματος, πρωταγωνιστική θέση έχουν οι μαθητές της

δ’ και ε’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς οι οποίοι έχουν ανάλογη εμπειρία καθώς συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τα απορρίμματα ”Litter Less” και στο πρόγραμμα για την ανακύκλωση ”Ανακύκλωση τώρα”.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν χθες στην πρόσκληση του αρμόδιου Αντιδημάρχου και ενημερώθηκαν από τον κ. Αντώνη Μανουσαρίδη για τα οφέλη του προγράμματος ανακύκλωσης στο σχολείο τους αλλά και για το δικό τους ρόλο στη ροή και ολοκλήρωσή του.

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος δεν προλάβαινε να απαντά σε ερωτήσεις και να λύνει απορίες! Οι οδηγίες ήταν σαφείς: οι μαθητές θα αναλάβουν τη συλλογή λαδιού, που έχει χρησιμοποιηθεί σε μαγειρική ή ζαχαροπλαστική χρήση στο σπίτι τους και την αποθήκευσή του σε ειδικό δοχείο.

Επόμενο βήμα, όταν συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα οικιακού ελαιολάδου, είναι η μετάβασή τους στο ΤΕΙ Μηχανολόγων – Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει στην Κοζάνη. Η εκδρομή στην Κοζάνη θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου θα παραδώσουν τη συλλεγόμενη ποσότητα του χρησιμοποιημένου μαγειρικού ελαιολάδου στους φοιτητές του ΤΕΙ και θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία μετατροπής του σε βιοντίζελ.

Ακολούθως, το βιοντίζελ θα δοθεί ως προϊόν της ανακύκλωσης πίσω στο σχολείο και θα διατεθεί για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών εγκαταστάσεων.

Τα παιδιά του σχολείου έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στο πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακού ελαιολάδου και ιδιαίτερη ζέση για την υλοποίησή του με γοργούς ρυθμούς. Να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία στους Δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επιπροσθέτως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τους μαθητές για το πρόγραμμα ανακύκλωσης που πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου Κιλκίς και για τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και εν γένει για την ποιότητα ζωής. Ευκαιρίας δοθείσης τους ανακοίνωσε ότι επίκειται σύντομα η εγκατάσταση εκατό μπλε κάδων ανακύκλωσης σε καίρια σημεία της πόλης του Κιλκίς. Στους μαθητές και στις συνοδούς εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Άννα Καραβαλάκη, Ελπίδα Μουμτσίδου, Άννα Τσαχουρίδου διανεμήθηκε έντυπο υλικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών.”