Η Β΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών αναμένεται σήμερα, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που παραμένουν στα σχολεία.
Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι «από 1η Οκτωβρίου όλοι οι καθηγητές και δάσκαλοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους», τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά ενδέχεται να αφήσουν μαθητές χωρίς καθηγητές σε βασικά μαθήματα.
Ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ, Θοδωρής Κατσωνόπουλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει μια ψευδή εικόνα κανονικότητας, τη στιγμή που μετά την Α΄ Φάση παραμένουν περίπου 28.000 κενά. Με επίσημη επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητείται η άμεση κάλυψη όλων των αναγκών, καθώς η Πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλα τα παιδιά.
Αναλυτικά το ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Σχετικά με τη Β΄ Φάση πρόσληψης αναπληρωτών:
Διαβάστε ακόμα Υπουργείο Παιδείας: Τι αναφέρει για προσλήψεις αναπληρωτών , β’ φάση και ολοήμερα σχολεία
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σήμερα, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να διενεργηθεί η Β΄ Φάση Προσλήψεων αναπληρωτών. Θυμίζουμε ότι με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων και συγκεκριμένα τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα στην ΕΡΤ ότι «από 1η Οκτώβρη όλοι οι καθηγητές και δάσκαλοι θα είναι κανονικά στα σχολεία τους», περιμένουμε την πλήρη κάλυψη των κενών. Οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών μας, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη αποσταλεί επίσημη επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, την Υπουργό, τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα και το Τμήμα Διορισμών και Προσλήψεων, με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών .
Τι αναμένεται
Παρά τις διαβεβαιώσεις, τους αυστηρούς ελέγχους και τον «εξορθολογισμό» των κενών με διάφορους τρόπους, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε διαχειριστικές πρακτικές που αφήνουν τα σχολεία με ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες. Αυτό σημαίνει μαθητές που δεν θα διδάσκονται όλα τα μαθήματά τους, καθώς οι ανάγκες φαίνεται να ιεραρχούνται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία. Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα κενά πρέπει να καλύπτονται από την πρώτη μέρα, όμως το ίδιο ισχύει για όλα τα σχολεία και για όλες τις ειδικότητες. Η Πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, να παρέχει ίσες ευκαιρίες και να μεριμνά με τον ίδιο τρόπο για όλα τα παιδιά. Όλοι οι μαθητές δικαιούνται τον εκπαιδευτικό τους από την αρχή της χρονιάς. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν «παιδί κατώτερου θεού».
Διαβάστε επίσης Μπαράζ προσλήψεων με μισθό από 6.800 ευρώ

Τα πραγματικά κενά
Μετά την Α΄ Φάση προσλήψεων παραμένουν περίπου 28.000 κενά. Το Υπουργείο επιχειρεί να τα εξαφανίσει με «μαγικό ραβδάκι» και να εμφανίσει μια εικόνα κανονικότητας από 1ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι στη Δευτεροβάθμια, στη Γενική Παιδεία, οι προσλήψεις θα κινηθούν γύρω στις 2.000 για όλες τις ειδικότητες. Αυτό σημαίνει κάλυψη ούτε καν του 50% των επιβεβαιωμένων αναγκών. Αυτή η
κατάσταση βέβαια δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας και της λογιστικής διαχείρισης αντί ουσιαστικής κάλυψης των αναγκών. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, το μόνο που γίνεται είναι διαχείριση περιορισμένων πόρων και μέσα σε αυτούς τους πόρους υπολογίζεται και το προσωπικό. Η «λύση» που προωθείται ξανά είναι οι υποχρεωτικές υπερωρίες, συχνά χωρίς τη βούληση των εκπαιδευτικών. Οι υπερωρίες αυτές αποζημιώνονται πενιχρά, επιβαρύνουν τον ήδη φορτωμένο εκπαιδευτικό με επιπλέον διδακτικές και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις και μειώνουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών δεν μπορούν να μπαίνουν σε λογιστικά καλούπια. Ως εκπαιδευτικοί, οφείλουμε οργανωμένα και σε συντονισμό με τους γονείς να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές.
Διεκδικούμε:
• Άμεση κάλυψη όλων των κενών.
• Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.
• Σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα.
Γιατί η παιδεία είναι συνταγματική υποχρέωση του Κράτους προς ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.