Το διαρκές χρέος διατήρησης της ιστορικής μνήμης επισημαίνει ο πρύτανης του , καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και μια από τις πλέον τραγικές σελίδες στην ιστορία ολόκληρου του ελληνισμού, μας υπενθυμίζει το διαρκές χρέος μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στις γενιές που έφυγαν αλλά και σε αυτές που θα έρθουν. Το χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη. Η μνήμη της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού λειτουργεί ακόμη ως μια διαρκής υπενθύμιση, όχι μόνο για τους απανταχού Έλληνες αλλά για όλους τους πολίτες του κόσμου, της ανάγκης για σεβασμό, δικαιοσύνη και ειρήνη», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ στο μήνυμά του, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο, μέσα από δράσεις που υλοποιεί, στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

«Ήδη, από το 2017 λειτουργεί στο ΑΠΘ η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, ενώ έχει συσταθεί και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου, με στόχο τη διεπιστημονική μελέτη και την έρευνα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των Ελλήνων του Πόντου και τη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», αναφέρει και καταλήγει:  «Ο ποντιακός ελληνισμός βίωσε τη φρίκη της εξόντωσης, βίωσε λεηλασίες και ωμότητες, βίωσε την εκρίζωση και τον εκτοπισμό. Δεν ξέχασε, δεν ξεχνά. Διατήρησε και διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική του μνήμη, τον δυναμισμό και την πλούσια παράδοσή του. Μέριμνά μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι να διαφυλάξουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά».