Ορισμένες ειδικότητες σκοπεύει να καταργήσει ο Υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αφού όμως προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αλλά και με την ΟΛΜΕ.

Από το παραπάνω προκύπτει ότι ενδεχόμενη κατάργηση θα αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, όπως προκύπτει μέσα από τους πίνακες αναπληρωτών ανέρχεται σε 67.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν ειδικότητες με ελάχιστο αριθμό υποψηφίων αναπληρωτών και με σχεδόν μηδενικές προσλήψεις. Μάλιστα για κάποιες από τις ειδικότητες αποφοίτων μέσης σχολής υπάρχουν αντίστοιχες που αφορούν πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ. Για παράδειγμα υπάρχουν οι Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού ΤΕ01.09 που είναι απόφοιτοι μέσης σχολής αλλά και η ειδικότητα ΠΕ18.31 Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αποφοίτων των ΑΕΝ.

ΨΥΚΤΙΚΟΙ

7

10

17

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ

0

16

16

ΜΗΧ.ΕΜΠ.ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΤΕ01.09)

0

15

15

ΔΟΜΙΚΟΙ

1

14

15

ΦΥΤ.ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕ01.33

0

14

14

ΞΥΛΟΥ-ΕΠΙΠΛΟΥ

0

11

11

ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΤΕ01.32

0

5

5

ΑΓΡ.ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

2

3

5

ΣΥΝΤ.ΕΡΓ.ΤΕΧΝΗΣ ΤΕ01.15

0

4

4

ΜΗΧΑΝ.ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

0

2

2

ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

2

0

2

ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΕ01.28

0

2

2

ΜΗΧ.ΕΜΠ.ΝΑΥΤ ΤΕ01.09

0

1

1

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ 01.23

0

1

1

ΖΩΙΚΗΣ ΤΕ01.34

0

1

1

ΚΟΠΤΙΚΗΣ

0

1

1

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΔΕ01.18

0

0

0

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Στη συνέντευξή του ο κ.Λοβέρδος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διενέργειας διαγωνισμού ΑΣΕΠ και γι αυτό το λόγο το Υπουργείο Παιδείας εκπονεί μελέτη ώστε να αρθεί το 1/10 στην εκπαίδευση. Ο διαγωνισμός σύμφωνα με τον Υπουργό θα αφορά κυρίως τις βασικές ειδικότητες όπου εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα των κενών.

Ενδεχομένως σε ειδικότητες όπως φιλολογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί να πραγματοποιηθούν προσλήψεις ενώ στις υπόλοιπες να μη γίνουν προσλήψεις ή να γίνουν ελάχιστες αφού η κατάρτιση νέων πινάκων δεν σημαίνει και υποχρεωτικούς διορισμούς.

Όπως έγραψε σε χθεσινό του άρθρο το news.gr, υπάρχουν πληροφορίες , που δεν επιβεβαιώνονται από το Υπουργείο ότι έχει ζητηθεί από τον ΑΣΕΠ να διερευνήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων, το κόστος του διαγωνισμού και το ύψος του παραβόλου ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Ενδέχεται το ύψος του παραβόλου να διαμορφωθεί στα 40 ευρώ ενώ πιθανόν να κληθούν να καταβάλουν μικρότερο παράβολο όσοι δεν θα πάρουν μέρος στο γραπτό διαγωνισμό αλλά επιθυμούν να συμπεριλαμβάνονται στους νέους πίνακες διατηρώντας προηγούμενη επιτυχία τους καθώς το ΑΣΕΠ θα προσμετρήσει τα μόρια τους για την ένταξη στους νέους πίνακες (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό κ.α). Στον ΑΣΕΠ του 2008 το παράβολο ήταν 20 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα του ΑΣΕΠ του 2008 είναι ενδεικτικό για το τι αναμένεται να ισχύσει σε ενδεχόμενο νέου ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο και ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί τέλη Ιανουαρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το χρονικό διάστημα για την προετοιμασία των υποψηφίων θα είναι μικρό ειδικά για ειδικότητες με μεγάλο εύρος ύλης όπως είναι οι φυσικοί και οι φιλόλογοι οπότε και θα ευνοηθούν όσοι έχουν προηγούμενες επιτυχίες. Είναι δύσκολο μέσα σε 3 μήνες να προετοιμαστεί ικανοποιητικά ένας φιλόλογος ή φυσικός όπως μας δήλωσαν εκπαιδευτικοί των πιο πάνω ειδικοτήτων.

Όπως γράψαμε ο διαγωνισμός είναι μονόδρομος όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διορισμών αλλά και για να απελευθερωθεί το Υπουργείο από τις πιέσεις πολλών ομάδων εκπαιδευτικών που ζητούν διορισμό. Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός θα είναι με ανοικτό αριθμό θέσεων, και δεν θα γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για πόσες θέσεις διαγωνίζονται.

Καλόγηρος Βασίλειος