Τα θέματα στις , που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά απαιτητικά,  με τον προβληματισμό για τα θέματα στη Χημεία την τελευταία μέρα των δυσκόλεψαν ακόμη και τους «δυνατούς» μαθητές. Σύμφωνα με ειδικών στον Ελεύθερο Τύπο αναμένεται βαθμολογική «σφαγή» και διακυμάνσεις στις .

Εκτός των επιδόσεων, ο υψηλός αριθμός θέσεων εισακτέων και φέτος, που «κλείδωσε» στους 77.970. Η «μάχη» φαίνεται να δίνεται στις υψηλόβαθμες σχολές. Περίπου το 86% των υποψηφίων θα εισαχθεί σε κάποιο τμήμα, με τις σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα να κινούνται και φέτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Για πτωτική τάση στις πολυτεχνικές σχολές και τις ιατρικές κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις για τις

Στα δύο άλλα επιστημονικά πεδία -το 1ο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το 4ο των Σπουδών της Οικονομίας και της Πληροφορικής– οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι, καθώς, παρά το ότι οι υποψήφιοι δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα με τα θέματα, η έλλειψη συντελεστών βαρύτητας ίσως να μην οδηγήσει σε καθολική άνοδο των , σύμφωνα πάντα με το ίδιο μέσο.

«Τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας, στην ίδια λογική με τα περσινά», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Νίκος Χρυσανθακόπουλος. «Οι υποψήφιοι σίγουρα θα αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον χρόνο, καθώς τα ζητούμενα απαιτούσαν πολλές πράξεις, είχαν δύσκολες μετατροπές και οι εκφωνήσεις ίσως δυσκόλεψαν τους μαθητές».

Σημειώνεται ότι μία εκφώνηση δημιούργησε αναταραχή για λίγη ώρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως διαπιστώθηκε ένα λάθος, το οποίο όμως σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς δεν επηρέασε τον τρόπο λύσης.

Οι αναμένονται εξίσου χαμηλοί με πέρσι, καθώς δυσκολεύτηκαν ακόμα και οι πολύ καλοί μαθητές να ανταποκριθούν στα θέματα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθακόπουλο.


Εκτιμήσεις για τις ανά πεδίο

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, Γιώργο Χατζητέγας: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρέπει να συνδέουμε την ευκολία των θεμάτων στις Πανελλαδικές με την επιτυχία στην εισαγωγή σε μία σχολή ή τμήμα. Ασχέτως του επιπέδου δυσκολίας των θεμάτων και των επιδόσεων των μαθητών, φέτος το 86% των υποψηφίων θα βρει μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια», .

Ενώ προσθέτει ότι και φέτος θα έχουμε το φαινόμενο εισαγωγής σε σχολές και τμήματα με πολύ χαμηλές .

Ακολουθούν οι πρώτες εκτιμήσεις του «Ελεύθερου Τύπου» για τις βάσεις φέτος:

1ο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι αναμένεται να παραμείνουν οι βάσεις.

Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες οι μεταβολές θα είναι μικρές. Άγνωστος Χ για φέτος είναι το μάθημα της Κοινωνιολογίας, που για πρώτη φορά εξετάζεται πανελλαδικά και έχει αντικαταστήσει το μάθημα των Λατινικών.

Και φέτος, η εισαγωγή στις ξένες Φιλολογίες αναμένεται να γίνει με πολύ χαμηλούς βαθμούς, κάτω από τη βάση. Ενδεικτικά, πέρσι, το τμήμα με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν το Ιταλικής Γλώσσας με 4.016.

Το περασμένο έτος η Νομική Αθήνας έπεσε στα 18.013 μόρια, στη Θεσσαλονίκη στα 17.824 μόρια και στη Θράκη στα 17.225 μόρια. Στις σχολές Ψυχολογίας η πιο υψηλόβαθμη σχολή έφτασε τα 17.608 μόρια () και η πιο χαμηλόβαθμη τα 16.641 μόρια.
2ο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Φέτος αναμένεται περαιτέρω κάθοδος στις ακόμα και στις υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων.

Η Χημεία αποτελεί το «αγκάθι» που φέτος θα ρίξει τις βάσεις, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ωστόσο, το 2ο επιστημονικό πεδίο προσφέρει πληθώρα θέσεων. Οι συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης δεν θα αφήσουν σχεδόν κανέναν υποψήφιο εκτός αμφιθεάτρου, με το «στοίχημα» να παίζεται για τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων.

Πολλά τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων και φέτος θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμό επίδοσης 4 και 5.

3ο Επιστήμες Υγείας

Πτωτική τάση αναμένεται και στις ιατρικές σχολές, με το μάθημα της Χημείας και πάλι να αποτελεί το μοχλό που κινεί την πορεία των βάσεων.

Πέρυσι, η Ιατρική Αθήνας έπεσε στα 18.724 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 18.585 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική κατέγραψε 18.123 μόρια.

Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που εντοπίζεται στο 3ο επιστημονικό πεδίο, θα υπάρξουν σχολές με βαθμό εισαγωγής χαμηλότερο της βάσης, όπως και πέρυσι. Ειδικότερα, σε κάποια τμήματα Γεωπονίας επαρχιακών πανεπιστημίων, η εισαγωγή αναμένεται να γίνει ακόμα και 6.500 μόρια.

4ο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Τα θέματα στις φετινές Πανελλαδικές κρίθηκαν βατά, με τις επιδόσεις των υποψηφίων να αναμένονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις επιφυλάσσονται για περαιτέρω άνοδο των βάσεων, δεδομένου ότι φέτος έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας.

Οι αναμένεται φέτος να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις, σε ένα πεδίο που έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με το 2ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή επικρατούν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, με σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων να βρίσκει τη θέση του στα ελληνικά αμφιθέατρα.