που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι – Τι ισχύει για ειδικά μαθήματα, 10%, ΤΕΦΑΑ.

Οδηγός για τα ειδικά μαθήματα

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αν δεν δηλώσεις στη δήλωση συμμετοχής ότι θες να εξεταστείς σε ειδικό μάθημα, δεν έχεις άλλη ευκαιρία να το δηλώσεις και δεν μπορείς να εξεταστείς. Χάνεις δηλαδή την ευκαιρία να επιλέξεις σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Αν το δηλώσεις αλλά δεν προσέλθεις να δώσεις εξετάσεις, τότε βαθμολογείσαι με μηδέν (0) στο ειδικό μάθημα, και δεν μπορείς να δηλώσεις στο μηχανογραφικό σου τα τμήματα με ειδικό μάθημα.

Πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ

Πρέπει υποχρεωτικά να τις δηλώσεις ώστε να συμμετάσχεις και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Απαιτείται αργότερα να υποβάλεις και σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθείς από το σχολείο του/της την περίοδο των εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχεις στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) .

Αν δεν δηλώσεις στην αίτηση συμμετοχής ότι θες να εξεταστείς στα αθλήματα για τα ΤΕΦΑΑ, δεν έχεις άλλη ευκαιρία να το δηλώσεις και δεν μπορείς να εξεταστείς. Χάνεις δηλαδή κι εδώ την ευκαιρία να επιλέξεις τα τμήματα ΤΕΦΑΑ.

* Αν τις δηλώσεις αλλά δεν προσέλθεις να δώσεις εξετάσεις, τότε βαθμολογείσαι με μηδέν (0) στο ειδικό μάθημα των αθλημάτων, και δεν μπορείς να δηλώσεις στο μηχανογραφικό σου τα τμήματα.

Στρατιωτικές σχολές, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Δεν είναι δεσμευτική η δήλωση σε αυτήν την αίτηση, σύμφωνα με το Έθνος.

Όπως επισημαίνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Κωνστατίνος Κότιος ,για να μπορείς να περάσεις σε αυτές τις σχολές:

Α. πρέπει επιπλέον να υποβάλεις αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα (το 2022 ήταν Ιανουάριο) που θα ορίζεται στις προκηρύξεις (θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό αντίστοιχα σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία)

Β. να κριθείς ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2023.

Υπενθύμιση: Οι ΠΚΕ είναι προγραμματισμένες για την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2023.

Η Κατηγορία 10%

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δικαιούνται να είναι όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2021 ή το 2022.

Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο.

Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2023).

Προσοχή:

Αν επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις τους από τη τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.

Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΜΕ την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.

Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΜΕ την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

Για την εισαγωγή στα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία απαιτείται κάθε χρόνο νέα εξέταση και συνεπώς στα 3 Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα εξέταση.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι όσοι υποψήφιοι/ες συμμετείχαν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων για το έτος συμμετοχής τους στις επαναληπτικές εξετάσεις. Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση δηλώσουν υποψηφιότητα για νέα εξέταση με τα ΓΕΛ, και τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2021 ή το 2022.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ