: Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον ότι δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση που έχει καταθέσει τρεις φορές, για την Ώρα του Πρωθυπουργού, σχετικά με το .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «πάρει πίσω την αθλιότητα» με την που αφήνει εκτός ΑΕΙ 25.000-30.000 μαθητές, όπως είπε, «στο βωμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ιδιοκτητών κολλεγίων». Του καταλόγισε «πολιτική δειλία να το βάζει στα πόδια και να μην απαντά», προσθέτοντας ότι το έδρανό του είναι άδειο γιατί δεν έχει απαντήσεις και ότι «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του» 100.000 μαθητές που δίνουν πανελλαδικές και τις οικογένειες τους. «Κι αν δεν έρχεται αυτός, εμείς θα είμαστε εδώ, μέσα στο ναό της δημοκρατίας, να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία», είπε.

«Εμείς ανοίγαμε πανεπιστήμια, αυξάναμε τους φοιτητές και προσλαμβάναμε καθηγητές, αυτοί κλείνουν πανεπιστήμια, μειώνουν τους εισακτέους και προσλαμβάνουν αστυνομικούς, αυτή είναι η διαφορά μας, ο λαός πολύ σύντομα αυτή τη διαφορά θα την αναγνωρίσει», υπογράμμισε. «Ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης», σχολίασε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «μένος με τη νέα γενιά». Είπε πως καταδικάζει τους νέους να δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα και πως αφού τους κατηγόρησε για την πανδημία τους «πετάει και εκτός ΑΕΙ».

Σημείωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά παραταξιακές αντιπαραθέσεις, αλλά 100.000 μαθητές και τις οικογένειές τους που φέτος περνούν τον Γολγοθά των μέσα στην πανδημική κρίση. Τόνισε ότι το νέο σύστημα μειώνει τους εισακτέους κατά 1/3 και μεγαλώνει την αγωνία τους. «Αν την πρώτη Παρασκευή δικαιολογία όταν ότι έπρεπε να πάει στη Τήνο για να ξεσκάσει, τη δεύτερη και τρίτη Παρασκευή δεν έχει καμία δικαιολογία γιατί απουσιάζει, η μόνη πραγματική εξήγηση είναι γιατί δεν έχει να δώσει απαντήσεις, δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους 100.000 υποψήφιους και τις οικογένειές τους». Είπε πως είναι πρωτοφανές να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια και να εφαρμόζεται την ίδια χρονιά, καλώντας την κυβέρνηση έστω να μην εφαρμόσει την αλλαγή από τη φετινή χρονιά και να δώσει περιθώριο χρόνου στους μαθητές και τις οικογένειες τους να προσαρμοστούν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι αυτά δεν είναι τυχαία και πως γίνονται «για να εξυπηρετηθούν πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα» και ότι στον βωμό της εξυπηρέτησής τους βάζει στον τοίχο μαθητές και τις οικογένειές τους. Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η , αλλά και οι προηγούμενες τροπολογίες που, όπως είπε, εξισώνουν το πτυχίο των ΑΕΙ με των κολεγίων. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι φέτος, «ώστε από του χρόνου να κάνουν χρυσές δουλειές οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Εσπερινά Λύκεια. Είπε ότι το 1% των εισακτέων ήταν υποχρεωτικά μεταξύ αποφοίτων εσπερινών λυκείων, περίπου 600-700 κάθε χρόνο και πως κόβουν το μέλλον σε αυτά τα παιδιά που δουλεύουν για να σπουδάσουν. «Πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη είναι να μπορεί να σπουδάσει και το παιδί που έχει τις ικανότητες ,αλλά όχι την οικονομική δύναμη». Αναφέρθηκε στην επίσκεψη στον Πύργο Ηλείας και την Αμαλιάδα τη Δευτέρα, «μια περιφέρεια που πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποφάσισε να κλείσει δυο σχολές, αφήνοντας στον αέρα 1.500 φοιτητές».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι διάβασε σήμερα στα «ΝΕΑ» πως η κυβέρνηση παίρνει πίσω την εφαρμογή του νόμου για «ίδρυση αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστήμια». «Αναρωτιέμαι πόσο αστείοι είναι τελικά», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «για λόγους επικοινωνίας, για να υπερασπιστεί ιδεοληψίες και να απευθυνθεί στο συντηρητικό της ακροατήριο, ψηφίζει νόμους που δεν μπορεί να εφαρμόσει».