Πανελλήνιες 2019: Τι αλλαγές έρχονται στα ειδικά μαθήματα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/03/2019 - 11:04 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

| Αλλαγές στα , ανατροπή στην εισαγωγή των μουσικών τμημάτων κι ένα… βουνό νομοσχέδια που καταργούν τουλάχιστον 4 ΤΕΙ είναι οι ανατροπές που θα ανακαλύψουν τις επόμενες μέρες οι μαθητές, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα την τελική μορφή του του 2019.

Οι καθυστερήσεις στη νομοθέτηση, στην έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων και σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το κυριότερο, στην ενημέρωση των μαθητών της Γ’ που βρίσκονται στο «σκοτάδι» σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργού Παιδείας έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης υποψηφίους και καθηγητές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Με νέα Υπουργική Απόφαση, το υπουργείο Παιδείας φέρνει μικροαλλαγές όσον αφορά τα ειδικά μαθήματα ορισμένων νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο ipaideia.gr

Σημειώνεται ότι τα παρακάτω αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των αλλαγών που θα έρθουν φέτος, καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί αντίστοιχες πληροφορίες για περίπου 30 νέα πανεπιστημιακά τμήματα που θεσπίστηκαν πριν από δύο μήνες (σε Γεωπονικό, ΕΚΠΑ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ενώ αναμένεται να ιδρυθούν άλλα τόσα με νομοσχέδιο που θα έρθει τον Μάρτιο στη Βουλή.

Τι αλλάζει το 2019

-Για το τμήμα Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, οι υποψήφιοι φέτος έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν ανάμεσα στα ειδικά μαθήματα των Αγγλικών, των Γαλλικών, των Γερμανικών και των Ιταλικών. Από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στα Αγγλικά.

-Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στα Μουσικά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου θα εξεταστούν σε ειδικές πανελλαδικές με δύο εξεταζόμενα μουσικά μαθήματα και τη Νεοελληνική Γλώσσα. Ο μέσος όρος θα προκύπτει από το σύνολο της επίδοσής τους κατά 30% ανά μάθημα και κατά 10% από το βαθμό του απολυτηρίου.

– Το ΤΕΙ Κρήτης, για το οποίο ο υπουργός Παιδείας έχει εξαγγείλει ότι θα εξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο με νέα τμήματα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση δεν θα προλάβει να «πανεπιστημιοποιηθεί» από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και η θέσπιση του νέου Ιδρύματος θα μεταφερθεί για το 2020-2021.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των καθηγητών και του προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Βασίλη Καρδάση, με τους πρώτους να ζητούν την παραίτησή του. Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που είχε παρουσιάσει από τις 5 Φεβρουαρίου ο «Ε.Τ.» σε σχετικό ρεπορτάζ, έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά σε μια σχέση που χαρακτηρίζεται μόνο από εντάσεις.

Φαίνεται ότι η στάση του κ. Καρδάση όσον αφορά τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας έχει εξαγριώσει τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ανοίξει την κερκόπορτα για να χάσει την αποκλειστικότητά του στα εξ αποστάσεως προγράμματα, αφού πλέον θα έχει διττή φύση. Δηλαδή, θα περιλαμβάνει τμήματα εξ αποστάσεως με δίδακτρα και τμήματα στα οποία η εισαγωγή θα γίνεται με το μηχανογραφικό δελτίο.

Τα σκηνικά που έγιναν στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής με τους κοσμήτορες του ΕΑΠ να αποχωρούν, αφού πρώτα οι τόνοι είχαν ανέβει, σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος έκανε λόγο για «μάγκες» που πρέπει να απομακρυνθούν από το Πανεπιστήμιο.

Πανελλήνιες 2019 – Φιλόλογοι: Προσβλητικός εμπαιγμός οι εξαγγελίες για τα Λατινικά

Πανελλήνιες 2019: Διευκρινιστική εγκύκλιος για τη διδακτέα-εξεταστέα ύλη στα ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2019 – Το Υπουργείο Παιδείας σε Ένωση Φιλολόγων: Μην απαξιώνεται τα μαθήματα επιλογής

 Πανελλήνιες 2019: Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα

 

Loading...
  • ideascentral

    europalso