Πανελλήνιες 2017: Επαναληπτικές Πανελλαδικές και Βάσεις 2017

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/03/2017 - 10:41 | Author: Newsroom Ipaidia

: Τον Σεπτέμβριο οι

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε τη διεξαγωγή επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο για όσους/ες υποψήφιους/ες δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, αφού εξέτασε όλες τις παιδαγωγικές, κοινωνικές και νομικές παραμέτρους του σύνθετου προβλήματος της καθιέρωσης επαναληπτικών εξετάσεων στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα: Τον Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

avgi.gr

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος με τις  , που θα πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στον Αύγουστο, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο οι επιτυχόντες να εισάγονται στα τμήματα και τις σχολές ως υπεράριθμοι. Η που θα ισχύει κατά περίπτωση θα είναι η ήδη ανακοινωμένη, κατά τις επεξεργασίες των αρμοδίων.

Αυτό το σενάριο με τη σειρά του “απαιτεί” έναν τρόπο να εξακριβώνονται οι ασθένειες που επικαλούνται οι υποψήφιοι, με αυστηρότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι κριτήρια. Στόχος είναι να μην γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος, κάτι που θεωρείται ότι έχει γίνει στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαναληπτικές εξετάσεις σε αδρές γραμμές συμμετέχει το 1% των υποψηφίων στις . Πέρυσι, συμμετείχαν περί τους 650 υποψηφίους, και λόγω των λιγότερων μαθημάτων που εξετάστηκαν.

"Ψηλώνουν" οι σε Ιατρικές, Νομικές και δημοφιλείς Πολυτεχνικές

Με 20άρια και 19άρια θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε Ιατρικές και Νομικές, αλλά και στις δημοφιλείς Πολυτεχνικές σχολές οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η μείωση των θέσεων των εισακτέων στα υψηλής ζήτησης τμήματα θα αυξήσει τον ανταγωνισμό των μαθητών, που εξετάζονται για λιγότερες θέσεις. Παράλληλα, το ηπιότερο σύστημα (λόγω των λιγότερων μαθημάτων που εξετάζονται Πανελλαδικά), καθώς και το γεγονός ότι θα προηγηθεί η εξέταση των ενδοσχολικών εξετάσεων, δίνοντας έτσι χρόνο για καλύτερη προετοιμασία, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό για το “κατώφλι” των βάσεων σε σχολές της αμέσως επόμενης βαθμολογικής κλίμακας (16-18).

Οι παραπάνω εκτιμήσεις προϋποθέτουν, βέβαια, ότι δεν θα μεταβληθεί η δυσκολία των θεμάτων. Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν εξάλλου τις βάσεις είναι ο αριθμός των εισακτέων, η δυσκολία των θεμάτων και οι επιλογές των υποψηφίων. Στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα των 4+1 μαθημάτων, οι θεματοδότες κινήθηκαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατά το γράμμα του βιβλίου.

Μη προσδιορίσιμες οι των ΕΠΑΛ

Μη προσδιορίσιμες είναι ακόμη οι βάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό επί των θέσεων εισακτέων που διεκδικούν σε σύνολο 26.130 θέσεων στα ΤΕΙ. Πέρυσι ήταν στο 20%.

Για πρώτη φορά, στο μεταξύ, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα διεκδικήσουν το 1% στις 43.855 θέσεις των πανεπιστημίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ φέτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων. Έτσι κάποιος θα μπορεί να συγκεντρώσει 20.000 και όχι 2.000 μόρια. Οι συντελεστές, πάντως, μένουν ίδιοι.

1 δισ. ευρώ το κόστος των Πανελλαδικών

“Αλίμονο αν δεν καταργηθούν!” δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις συμπληρώνοντας στον κυριακάτικο Τύπο ότι "ξοδεύεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και το 75% των υποψηφίων δεν εισάγεται εκεί που θέλει”. Σημείωσε ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: