ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ: Ομιλία Φίλη στην Βουλή: το καμουφλάρισμα της αλήθειας και το ήθος (;) της αριστεράς

Το καμουφλάρισμα…

Ο υπουργός παιδείας κύριος Φίλης, σε μία αποστροφή του λόγου του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση περί των θεμάτων της εκπαίδευσης στην Βουλή την 28η του Σεπτέμβρη 2016 και προκειμένου να τονίσει το έργο που διατελεί στο υπουργείο, αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι:

«… μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου είχαν προσληφθεί (από την αρχή της σχολικής χρονιάς έως και σήμερα) περίπου 12000 αναπληρωτές, για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ…»

Ναι πραγματικά, ο αριθμός των προσλαμβανομένων που δίνει ο υπουργός είναι πραγματικός και πολύ υψηλότερος από τους αντίστοιχους αριθμούς παλαιότερων ετών, αλλά το «…για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ…» χρίζει μίας λεπτομερέστερης ανάλυσης.

Ένας απληροφόρητος ή ακόμα και ένας ημιμαθής με τα θέματα των διορισμών ακροατής, ακούγοντας τον υπουργό να τονίζει ότι φέτος οι προσλήψεις των αναπληρωτών πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη ιστορία μέσω ΑΣΕΠ, θα μπορούσε κάλλιστα να νομίσει ότι οι προσλήψεις αυτές, εφόσον πραγματοποιήθηκαν επιτέλους πρώτη φορά από το ΑΣΕΠ, αποτελούν προϊόν ενός νέου συστήματος το οποίο υπηρετεί την αξιοκρατία και το δίκαιο. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι διότι:

Η αλήθεια…

Παρά το ότι το φετινό σύστημα προσλήψεων εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ, παραμένει ακριβώς το ίδιο με την διαδικασία που ίσχυε τόσα χρόνια και η οποία κρίθηκε από το ΣτΕ ως αντισυνταγματική (αποφάσεις 4303 και 527/2015). Η αντισυνταγματικότητά του συστήματος που διατηρεί ο κύριος Φίλης, έγκειται στο γεγονός ότι μοριοδοτεί προϋπηρεσίες εκπαιδευτικών μη επιτυχόντων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, που αποκτήθηκαν από προσλήψεις με αναξιοκρατικά κριτήρια, προσλήψεις που δεν ελέγχτηκαν ποτέ από την ανεξάρτητη αρχή της χώρας όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 4, παρ. 1 και άρθρο 103, παρ.7). Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η μη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας ως όφειλε στις αποφάσεις του ΣτΕ και πολύ περισσότερο η μη συμμόρφωση του ίδιου του ΑΣΕΠ ως άμεσα θιγόμενου από τις παρατυπίες του συστήματος που ενέκρινε. Εν τέλει η κίνηση του κυρίου Φίλη να θέσει την διαδικασία προσλήψεων 2016-2017 υπό την έγκριση του ΑΣΕΠ, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την εξασφάλιση της αξιοκρατίας της διαδικασίας αυτής αξιοκρατία η οποία έχει ήδη κριθεί ως απαράδεκτη από το ΣτΕ. Το ΑΣΕΠ ενεπλάκει προκειμένου να καλύψει τις αντισυνταγματικές επιλογές του υπουργού ως προς την διατήρηση του ισχύοντος συστήματος προσλήψεων αναπληρωτών, με ένα πέπλο νομιμοφάνειας που αργότερα θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν θαυμάσιο νομικό άλλοθι νομιμοποίησης εκ του παραθύρου όλων των παράτυπων προϋπηρεσιών, των προϋπηρεσιών δηλαδή εκείνων που αποκτήθηκαν στις πλάτες χιλιάδων νομότυπων εκπαιδευτικών (των λεγόμενων κορόιδων στην νεοελληνική των δεκαετιών 80 – 90).

Για του λόγου το αληθές

Α) απόσπασμα από την ομιλία του κυρίου Φίλη στην Βουλή στις 26/4/2016 που παραδέχεται την διατήρηση και την φετινή σχολική χρονιά (2016-2017) του ίδιου αντισυνταγματικού συστήματος προσλήψεων αναπληρωτών, με έντονη την απολογητική του διάθεση.

«…θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις των αναπληρωτών (για την σχολική χρονιά 2016-2017)… με βάση την περσινή διαδικασία. Με βάση τους πίνακες που υπήρξαν και πέρυσι. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν, να εγείρει διάφορα προβλήματα. (σικ). Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και δεσμευόμαστε, ότι την επόμενη χρονιά 2016 – 2017, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για να υπάρξουν διορισμοί μαζικοί εκπαιδευτικών.…»

Β) Απόσπασμα από δελτίο τύπου του Υπουργείου παιδείας (15/4/2016) για τις αποφάσεις του ΣτΕ. και την αντισυνταγματικότητα του συστήματος που διατήρησε τελικώς ο κύριος Φίλης και έχει εγκρίνει πρόσφατα και περιέργως το ΑΣΕΠ (!)

«Η 4303/2015 επιλύει ζητήματα των προσλήψεων προσωρινών αναπληρωτών και συμπληρώνει την 527/2015 για τους μονίμους, η οποία ήδη είχε αναφερθεί και στους αναπληρωτές και είχε διαγράψει το θεσμικό πλαίσιο. Στην απόφαση δηλώνεται ρητά ότι σύστημα που εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της ισότητας, αξιοκρατίας και διαφάνειας είναι το πάγιο σύστημα διορισμών και προσλήψεων (άρθρα 1-3 ν. 3848/2010) τόσο για το διορισμό σε μόνιμες θέσεις όσο και για την πρόσληψή αναπληρωτών ή ωρομισθίων. Αντίθετα, το υπάρχον σύστημα διορισμού αναπληρωτών κρίνεται συνταγματικά ανεκτό με καταληκτικό σημείο έως και το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016

Γ) Απόσπασμα από δελτίο τύπου του Υπουργείου παιδείας (15/4/2016) για τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την μοριοδότηση των παράτυπων προϋπηρεσιών των μη επιτυχόντων ΑΣΕΠ που μοριοδοτούνται και εφέτος μετά την επιλογή του Υπουργείου να διατηρήσει το ισχύον αντισυνταγματικό σύστημα προσλήψεων.

«… Επειδή, υφίσταται ζήτημα σχετικά με την αξιοκρατική κτήση της προϋπηρεσίας (των μη επιτυχόντων), θα ήταν σκόπιμο να μοριοδοτηθεί μόνον η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που ήταν επιτυχόντες οποιουδήποτε διαγωνισμού του ΑΣΕΠ… Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι αναγκασμένο να συμμορφωθεί με την κρίση του δικαστή ότι η προϋπηρεσία των αναπληρωτών (μη επιτυχόντων) δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιοκρατική επειδή δεν ελέγχθηκε από το ΑΣΕΠ (τελικώς δεν το έπραξε)…»

Το ήθος (;) της Αριστεράς…

Είναι σίγουρο ότι δεν είναι σωστό να κρίνει κανείς ισοπεδωτικά και στερεοτυπικά ολόκληρο το ήθος της Αριστεράς από τις ενέργειες ενός υπουργού της, ωστόσο η αλήθεια να λέγεται και τα συμπεράσματα δικά σας. Ο κύριος Φίλης γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει και πολύ περισσότερο τι λέει και πως το λέει. Γνωρίζει επίσης ότι απευθύνεται σε ημιμαθείς στην καλύτερη, που πλάθονται εύκολα και αποτελεσματικά. Η όλη εμπλοκή του ΑΣΕΠ και η χρήση του προκύπτοντος και υπονοούμενου επιχειρήματος από την εμπλοκή αυτή περί αξιοκρατίας, είναι μία φθηνή κίνηση πολιτικαντισμού που καμουφλάρει την πραγματικότητα και σίγουρα δεν αρμόζει σε Αριστερό πολιτικό. Η αλήθεια είναι απλή. Ο κύριος Φίλης διατήρησε το ίδιο με πριν Αντισυνταγματικό και Αναξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, σταυρώνοντας για ακόμα μία φορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς που ισοπεδώθηκαν τόσα χρόνια από τις καταστρατηγήσεις της νομιμότητας στην ρημαγμένη από τα μικροπολιτικά συμφέροντα χώρα μας. Χωρίς καμία διάθεση μετατροπής μας σε διδασκάλους αριστεροφροσύνης, κλείνουμε μεταφέροντάς σας την βαθειά μας πεποίθηση ότι αν ο υπουργός συνεχίσει να πολιτεύεται με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που θα καταφέρει είναι να προσθέτει συνεχώς ερωτηματικά και να χωρίζει ακόμα περισσότερο την λέξη «ήθος» από την λέξη «Αριστερά».

Σκοπός μας η συνεχής ανάδειξη της αλήθειας

Ο αγώνας μας είναι Σύννομος, Δίκαιος και Ηθικός


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ