Ο δημοσίευσε νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για βρεφονηπιακούς, βρεφικούς και , για την η ενημέρωση των παιδαγωγών και λοιπού προσωπικού.

Τι αναφέρει η απόφαση

Η ασφαλής λειτουργία των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν σε έναν Σταθμό, να περιχαρακωθεί η διασπορά, ώστε να μειώσει τον αριθμό δευτερογενών κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 2 Η ασφαλής λειτουργία των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο:

Διασφάλιση υψηλής κάλυψης των παιδαγωγών/νηπιαγωγών και των μελών του λοιπού προσωπικού. Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο Δημόσιας Υγείας για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 καιτον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

Συστηματική διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων στα μέλη του προσωπικού, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν ιστορικό νόσου του τελευταίου 3μήνου, και
αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους πλήρως εμβολιασμένους και με προηγηθείσα νόσο COVID-19 τελευταίου 3μήνου εργαζόμενους, για την έγκαιρη αναγνώριση ασυμπτωματικών ατόμων και την πρόληψη της διασποράς του ιού

Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από όλα τα μέλη του προσωπικού, καθώς και από όλα τα άτομα που εισέρχονται στο χώρο (π.χ προσωπικό τεχνικών/υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Συντονισμένη προσπάθεια για λειτουργία σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όσο είναι εφικτό

συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)

καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες

αποφυγή συναθροίσεων παιδιών και προσωπικού και αποφυγή επίσκεψης στον Σταθμό άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο

αποχή από κάθε δραστηριότητα του Σταθμού όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, και προστασία παιδιών και μελών του προσωπικού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.