Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στη δια ζώσης επαναλειτουργία των .

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η επαναλειτουργία των σχολείων, μέσω του εκτεταμένου αριθμού τεστ και την αύξηση της κάλυψης, έχει περιορίσει αισθητά την κυκλοφορία του ιού στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Επισημαίνεται ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών:

-Τον Ιούλιο, ήταν 4.324 κρούσματα κατά μέσο όρο.

-Τον Αύγουστο, 4.738 κρούσματα κατά μέσο όρο.

-Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων (13/9 και 19/9) 3.559 κρούσματα με πολύ περισσότερους ελέγχους.

Συνεπώς, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές ήταν χαμηλότερος από τους αντίστοιχους Ιουλίου και Αυγούστου, μήνες κατά τους οποίους δεν γίνονταν ούτε μαθήματα ούτε μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι.

Στα Πανεπιστήμια έχουμε αποφασίσει οι ανεμβολίαστοι φοιτητές και καθηγητές, να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα rapid ή PCR, αντί των self-test στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχουμε επανειλημμένως συγχαρεί την πανεπιστημιακή κοινότητα για τα ποσοστά ρεκόρ στον εμβολιασμό: Οι φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ξεπερνούν το 75%, τα μέλη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό 87%, ενώ τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνούν το 91%».

Και κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε: «Στηριγμένη στα δεδομένα αυτά, ακούγοντας τη βούληση των νέων, διασφαλίζοντας τη διαδικασία, εκφράζουμε την ισχυρή βούλησή μας και παραίνεση για την επαναφορά των Πανεπιστημίων της χώρας στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Η κυβέρνηση χαιρετίζει την σχετική απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με του Πρυτάνεις για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά».