Δελτίο Τύπου των : Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων του ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ), Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΔΟΚΕ) του ΠαΔΑ και Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.


Την Παρασκευή 25/10, πραγματοποιήθηκε, μαζική μαχητική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας από Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας, της Πάτρας, της Χαλκίδας και των Ιωαννίνων.
Φοιτητές και Φοιτητικοί Σύλλογοι συγκροτημένα πίσω από τα πανό μας, απαιτήσαμε:
• Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να αντιμετωπιστούν τώρα τα όλα τα προβλήματα στις σχολές μας.
• Λύση ΤΩΡΑ στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους.
• Άμεση επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός εστίας.
• Να γίνουν τώρα δεκτές όλες οι μετεγγραφές.
• Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος για την εξίσωση των πτυχίων κολεγίων- Πανεπιστημίων.
• Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο που διαγράφει φοιτητές και γενικεύσει τα δίδακτρα.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που επιστράτευσε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να συνοδεύσουν την αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο, σαν να ήταν εγκληματίες! Η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, δεν θα περάσει! Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα μας, μέχρι να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία καταθέσαμε τα αιτήματα μας για άλλη μια φορά το Υπ. Παιδείας απάντησε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά».
Δεν βγάζουν άχνα για τα 4,2 δις που δίνονται κάθε χρόνο σε ΝΑΤΟΙκούς εξοπλισμούς, για τα χρυσά ντίλς που κλείνουν με τους επιχειρηματίες και τους εργολάβους μες τα ιδρύματα μας, για τα νέα δωράκια που έδωσε η κυβέρνηση μόλις δυο μέρες πριν, μέσω του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, η απάντηση που δόθηκε ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε την παραπέρα αξιοποίηση των ΣΔΙΤ,, δηλαδή να πληρώνουν νοίκια στις εστίες οι επαρχιώτες φοιτητές. Ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στις εστίες μας, η αύξηση της δεν λύνει το πρόβλημα, τα διογκώνει. Ακριβώς επειδή υπάρχουν εργολάβοι στις εστίες μας, στο ΕΜΠ το εστιατόριο δεν συντηρείται και έχει πιάσει φωτιά τρεις φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη, φωτισμός κλπ.
Όσο αναφορά το ζήτημα των μετεγγραφέντων φοιτητών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δόθηκε η «υπόσχεση» ότι θα υπάρξουν «ενέργειες για να λυθούν». Δεν επαναπαυόμαστε! Με τον αγώνα μας παλεύουμε να πάρουν όλοι την μετεγγραφή τους, κανένας να μην χάσει το εξάμηνό του, να αναπληρωθούν τα εργαστήρια, να παρέχεται σε όλους τους μετεγγραφέντες φοιτητές φοιτητική μέριμνα μέχρι να γραφτούν στο τμήμα.
Τέλος, για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για τις διαγραφές των φοιτητών, χαρακτήρισαν τα μέτρα «διαρθρωτικά». Απροκάλυπτα υποστήριξαν ότι με την διαγραφή φοιτητών τα Ιδρύματα θα «ανέβουν» στην αξιολόγηση, ενώ θα φύγει μία μεγάλη μάζα από τα Ιδρύματα που θα πάει σε διετή προγράμματα σπουδών, στην κατάρτιση, για να πάρει «δεξιότητες», σκάρτες γνώσεις, με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να βγει γρήγορα στην αγορά εργασίας. Ομολόγησαν μάλιστα, πως αυτοί οι φοιτητές θα εναρμονιστούν και με τις νέες αλλαγές που ετοιμάζουν τα Τμήματα στα προγράμματα σπουδών! Αλλαγές που δεν θα είναι βέβαια με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις επιστήμης, αλλά με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε επιχειρηματία που θα συνάπτει μπίσνες με το Πανεπιστήμιο μας.
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Έτσι αποφασισμένοι και εμείς πρέπει να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους. Για αυτό χρειάζεται να γίνουμε περισσότεροι, ενωμένοι στο δρόμο του αγώνα να διεκδικήσουμε το πανεπιστήμιο που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Όπως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βαδίζουν στον ίδιο δρόμο: αυτόν της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΕΕ και εφαρμόζουν ο ένας τους νόμους του άλλου, τα βρίσκουν όταν πρόκειται να κόψουν τα δικαιώματα μας, να βάλουν εμπόδια στις ανάγκες και τα όνειρα μας, έτσι και όλοι εμείς ενωμένοι απέναντι σε αυτή την πολιτική παρατάσσουμε τις δυνάμεις μας.
ΤΩΡΑ να γίνουν περισσότεροι οι φοιτητικοί σύλλογοι που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να φτάσει το κάλεσμα συμμετοχής σε πολύ περισσότερους συναδέλφους μας!
ΟΛΟΙ στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, στο κέντρο της Αθήνας!