Νωρίτερα το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Επί τάπητος και η θέσπιση «λευκής» εβδομάδας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/04/2014 - 22:58 | Author: Newsroom Ipaidia
Βελτιώσεις στην οργάνωση του σχολικού χρόνου θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά το κουδούνι θα χτυπήσει για τους μαθητές όλων των βαθμίδων σχεδόν ίια εβδομάδα νωρίτερα δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου (από τις 11 που συνήθως ανοίγουν τα σχολεία ).
Ταυτόχρονα εξετάζεται εκ νέου η πιθανότητα να έχουν οι μαθητές και μια «λευκή» εβδομάδα μέσα στον Φεβρουάριο για να τη διαθέσουν μαζί με τις οικογένειές τους όπως θέλουν.

Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει καταλήξει ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές προς όφελος των μαθητών και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να υπάρξει διαφορετική οργάνωση του σχολικού έτους, με ουσιαστικότερες αλλαγές την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη μία εβδομάδα διακοπές μέσα στον χειμώνα.

Ο χρόνος λήξης των μαθημάτων ανάλογα με τη βαθμίδα δεν θα αλλάξει και θα ισχύσει ό,τι και σήμερα, ενώ πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις σχολικές εκδρομές και στην αργία των Τριών Ιεραρχών.

Η μοναδική αργία που θα καταργηθεί είναι του Αγίου Ιωάννη, αφού εκείνη τη μέρα θα γίνονται κανονικά τα μαθήματα. Πάντως, μεγάλη συζήτηση γίνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα για την καθιέρωση της ελεύθερης εβδομάδας μέσα στον Φεβρουάριο, κάτι που το είχε ζητήσει και η Ενωση των ξενοδόχων και είναι μια «παύση» η οποία συνηθίζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μία εβδομάδα διακοπών τον Φλεβάρη έχουν το Βέλγιο, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Αγγλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ρουμανία και 2 βδομάδες η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι συνθήκες του χειμώνα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης επέβαλαν αυτές τις διακοπές, όπως και οι υψηλές θερμοκρασίες στις νότιες χώρες επέβαλαν τη διαφορετική έναρξη και λήξη και τις σαφώς μικρότερης διάρκειας χειμωνιάτικες διακοπές.

Στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί, ο Φλεβάρης είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός μήνας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και οι καιρικές συνθήκες του, ευνοούν τη δημιουργική δουλειά και την απόδοση, ενώ είναι και μήνας ουσιαστικής προετοιμασίας και μελέτης. Για τους λόγους αυτούς οι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους σε αυτές τις «μίνι διακοπές», με την υπογράμμιση ότι σε καιρό οικονομικής κρίσης οι γονείς δεν έχουν την πολυτέλεια να προσφέρουν επιπλέον μέρες διακοπών στα παιδιά τους.

Πάντως, από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δίκτυο Ευρυδίκη) και την επεξεργασία, που έχει κάνει η εκπαιδευτικός κυρία Μαργαρίτα Ζαγουριάνου, φαίνεται ότι η διάρκεια του σχολικού έτους δεν διαφέρει ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που διαφέρει είναι η έναρξη και η λήξη και οι ποικίλες ενδιάμεσες διακοπές μεταξύ των βόρειων και νότιων χωρών. Καθοριστικός παράγοντας φαίνεται να είναι το κλίμα της κάθε περιοχής.

Ετσι, στις βόρειες περιοχές μπορούν να αρχίζουν νωρίτερα και να τελειώνουν αργότερα, αλλά χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Ελβετία έχουν τουλάχιστον 1 βδομάδα διακοπές το φθινόπωρο. Διακοπές γ΄ τριμήνου προβλέπονται στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στο Λουξεμβούργο και δεν είναι λιγότερες από 4 μέρες. Στην Αγγλία μάλιστα που το έτος χωρίζεται σε 3 τρίμηνα και κάθε τρίμηνο σε 2 υποτρίμηνα, μεσολαβεί περίοδος διακοπών πριν από την έναρξη των υποτριμήνων και των τριμήνων.

assets_LARGE_t_193761_54338763

Στοιχεία Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι κλιματολογικές συνθήκες των χωρών παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάρθρωση του διδακτικού χρόνου.

Στις νότιες χώρες, γενικότερα, το σχολείο για τους μαθητές ξεκινά περίπου τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου και λήγει τέλος Ιουνίου. Οι διακοπές είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες σε εθνικό επίπεδο (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι και ορισμένες θρησκευτικές αργίες) στις παρακάτω χώρες Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία. Επίσης σε αυτές τις χώρες οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν νωρίτερα από τους μαθητές για να οργανώσουν τους χώρους, το ετήσιο εκπαιδευτικό έργο και να προετοιμάσουν το σχολείο για να υποδεχτούν τα παιδιά.

Βορειότερα το σχολικό έτος αρχίζει περίπου μέσα ή τέλος Αυγούστου διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου ή 15 μέρες ακόμα αλλά στη διάρκεια του έτους παρουσιάζεται πληθώρα διακοπών με διάφορους χαρακτηρισμούς. Διακοπές φθινοπώρου (από λίγες μέρες έως 1 μήνα σε κρατίδια της Γερμανίας), διακοπές χειμώνα, πέρα από τις χριστουγεννιάτικες, μεγάλης διάρκειας, διακοπές άνοιξης, διακοπές ξεκούρασης ανάμεσα στα τρίμηνα (Μεγ. Βρετανία) και τοπικές αργίες.

Οι θεσμοθετημένες αυτές διακοπές διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια κι αποφασίζονται σε τοπικό επίπεδο. Κάποιες χώρες προβλέπουν ελάχιστο αριθμό διδακτικών ημερών, τις οποίες οι αποφάσεις των περιφερειών δεν πρέπει να τις παραβιάσουν ώστε να κηρύξουν περισσότερες αργίες. Ετσι, η Δανία έχει τις περισσότερες διδακτικές μέρες (200 ημέρες), με τις λιγότερες καλοκαιρινές διακοπές από ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι διδακτικές μέρες είναι από 175 έως 190, αλλά οι διακοπές στη διάρκεια του έτους είναι περισσότερες στις χώρες που οι μέρες τείνουν να πλησιάζουν τις 190.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ ΕΘΝΟΣ

Loading...


  • europalso   ideascentral