: Συνέντευξη έδωσε η υπουργός παιδείας, στον Ελεύθερο Τύπο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στις αλλαγές στα από Σεπτέμβριο αλλά και στους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Η συνέντευξη της υπουργού

Φέτος αναμένονται οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, ύστερα από μία δεκαετία. Πόσοι αναμένεται να διοριστούν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Συνολικά προβλέπονται : 4.500 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, 5.250 στη Γενική Εκπαίδευση για το φετινό σχολικό έτος 2021-2022 και 5.250 για το επόμενο, 2022-2023. Πρόκειται για τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στην και Εκπαίδευση και τους πρώτους στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μετά από 12 χρόνια.

Στόχος μας, η σταδιακή αντικατάσταση των από μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να ενισχύσουμε έτσι το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης, να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό έργο και να καλύψουμε ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς μας σταθερότητα και βάζοντας ένα τέλος στις διαρκείς, αλλεπάλληλες μετακινήσεις τους.

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο

Εχετε εξαγγείλει σειρά μεταρρυθμίσεων στα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τι αλλάζει για μαθητές και εκπαιδευτικούς το νέο σχολικό έτος;

Το νέο θα φέρει στο σχολείο σημαντικές καινοτομίες, αλλά και μία ευρύτερη αλλαγή φιλοσοφίας στη βάση της οποίας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, με στόχο ένα αναβαθμισμένο σχολείο πολλαπλών γνώσεων, δεξιοτήτων και προοπτικών για όλους.

Ξεκινάμε από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, με την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ολα τα 4χρονα της χώρας μας πλέον θα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και μάλιστα προβλέπεται να κάνουν και δραστηριότητες στα αγγλικά. Σημαντική αναβάθμιση αποτελούν και τα εργαστήρια δεξιοτήτων, που υλοποιήθηκαν πιλοτικά φέτος σε 218 σχολεία της χώρας και από τον Σεπτέμβριο εντάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, εισάγοντας στο σχολείο θεματικές όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, προστασία του περιβάλλοντος, οδική ασφάλεια, σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Η πρωτοβουλία αυτή, μάλιστα, διακρίθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο Εκπαίδευσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο (Global Education Network Europe). Ταυτόχρονα, σχεδόν διπλασιάζουμε τα που φτάνουν τα 112 πανελλαδικά και πλέον προβλέπονται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας, δίνοντας σε περισσότερους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις καινοτόμους αυτές δημόσιες εκπαιδευτικές δομές με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών σε όλα τα σχολεία μας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο συνολικής αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ιδρύουμε και Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια. Επιπλέον, αναμορφώνονται έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια τα προγράμματα σπουδών, δίνοντας έμφαση στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και στις δεξιότητες και προχωρούν οριζόντια προγράμματα επιμορφώσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς μας, μία καίρια επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Κεραμέως: Τι είπε για Πανελλήνιες 2021, μηχανογραφικό, βάσεις, ΕΒΕ, διορισμούς εκπαιδευτικών

Πανελλήνιες 2021: Πώς να υποβάλετε μηχανογραφικό για τα ΔΙΕΚ

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Ανατροπή! Πώς και πότε αναμένεται να γίνουν