: Τι θα ισχύσει στο χώρο της – Ποιές αλλαγές έρχονται στις σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε πρωινή εκπομπή στον ΑΝΤ1.

Νέο σύγχρονο και ψηφιακό

Πιο σύγχρονο και ψηφιακό θα κάνει το , το νέο σύστημα όπως διευκρίνησε ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για το θα είναι έτοιμο προς διαβούλευση σε περίπου 10 ημέρες.

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης - Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι «θα γίνονται γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις κάθε χρόνο (ίσως και δύο φορές τον χρόνο, εάν απαιτηθεί), με βάση τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, ώστε οι υποψήφιοι να διαγωνίζονται με , ενώ θα υπάρξουν, με βάση την κυβερνητική πρόταση, τεστ δεξιοτήτων και ψυχομετρικά τεστ για ορισμένες ειδικότητες». Συμπλήρωσε πως, σε ό,τι αφορά στην ύπαρξη μεταπτυχιακών τίτλων ή διδακτορικής διατριβής θα αναγνωρίζεται και θα μετράει, εφόσον αυτά είναι συναφή με τη θέση για την οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον ο υποψήφιος».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «είναι άδικο να μετράει ο βαθμός του πτυχίου, διότι δεν είναι ίδια όλα τα πανεπιστήμια. ‘Αλλο είναι ένα 9 από ένα γνωστό παγκοσμίως πανεπιστήμιο και άλλο ένα 9 από κάποιο άλλο πανεπιστήμιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν 12.500 προσλήψεις -πέραν αυτών που αφορούν τους εκπαιδευτικούς- και ότι το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2022, ενώ το 2021 θα είναι έτος αναβάθμισης του ΑΣΕΠ και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του.

Ο Δ. Μπράτης, σε σχόλιό του αναφορικά με τις με τις γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις και τους διορισμούς στο δημόσιο, ανέφερε:

Με πανελλήνιες εξετάσεις και ψυχομετρικά τεστ θα γίνονται πλέον όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο,όπως εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκος.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στο επόμενο διάστημα στη βουλή θα είναι οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ,που θα περιλαμβάνουν τον γραπτό διαγωνισμό,και το δεύτερο η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και στους δήμους,μη εξαιρουμένων των σχολείων και των νοσοκομείων.

Στην ερώτηση αν ο διαγωνισμός θα ισχύσει και για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση,ο κ.Θεοδωρικάκος είχε απαντήσει ,στις 13/ 10/20 ,που είχαμε συνάντηση μαζί του ,ως ΑΔΕΔΥ,ότι η εκπαίδευση έχει άλλη νομοθεσία για τις προσλήψεις,όμως θα δώσουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας ,προκειμένου να τις αξιοποιήσει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Γραπτός διαγωνισμός παντού και στην εκπαίδευση.
*Εξυπακούεται ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν δεν αφορούν τους 10.500 μόνιμους διορισμούς,οι οποίοι θα γίνουν με το ισχύον σύστημα ,αλλά το μέλλον.