«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση και δεν έχουν άδικο», τόνισε ο μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ.

Όπως είπε, στο Σκοπιανό, η συμφωνία των Πρεσπών συσσωρεύει αρνητικά τετελεσμένα. Οσα προωθούνται για αναθεώρηση είναι χειρότερα και από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα Σκόπια εμπαίζουν πλέον την Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου για μυστικά κονδύλια.

«Είναι πρωτοφανές η Δικαιοσύνη να διερευνά καταγγελίες δύο υπουργών εντός υπουργικού συμβουλίου», τόνισε και αναρωτήθηκε γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης Κοτζιά και τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, και εκτίμησε ότι ο ασφαλής τρόπος να μην κυρωθεί είναι να γίνουν π

ροηγουμένως εκλογές. Εκτίμησε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί έναντι κάποιων «ωφελημάτων» να περάσει τη συμφωνία πριν τις εκλογές.
Η οικονομία και η ασφάλεια

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με κανονικά επιτόκια, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. Η χώρα συνεχίζει να μην έχει ανάπτυξη, να μην προσελκύει επενδύσεις και να υπερφορολογεί. Υποχωρεί διαρκώς στις κατατάξεις διεθνών οργανισμών. «Κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδος έχουν το θράσος να λένε ότι πάνε καλά τα πράγματα. Είναι οι ίδιοι που είχαν το θράσος να πανηγυρίσουν το τέλος των μνημονίων».

Τα επιδόματα δεν φτάνουν, η χώρα διψά για ανάπτυξη, τόνισε. Στάθηκε δε στα προβλήματα ασφάλειας και τα φαινόμενα άλωσης πανεπιστημιακών χώρων. «Τα μας είναι ο καθρέπτης μιας χώρας σε απόλυτη παρακμή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πολιτικές διώξεις με σκοπιμότητα, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει την έρευνα για το Μάτι.
Σκάνδαλα

Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για σκάνδαλα της κυβέρνησης που έρχονται στην επιφάνεια. Μετά τις πωλήσεις βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, παρενέβη η Κομισιόν για να γλιτώσει η χώρα 700 εκατ. ευρώ, που κάποιοι υπουργοί πήγαν να δωρίσουν στους παραχωρησιούχους του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η OLAF ερευνά διασπάθιση κονδυλίων που κατευθύνονταν για τους πρόσφυγες, ενώ προ ημερών ο Χρ. Σπίρτζης άλλαξε εκ των υστέρων όρους διαγωνισμού για το Θριάσιο.

«ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτε άλλο από μια κυβέρνηση σκανδάλων και οι Ελληνες το συνειδητοποιούν αυτό κάθε μέρα και περισσότερο».
Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θέλει να πάει τη χώρα πίσω και στα θεσμικά θέματα, μέσω απαράδεκτων προβλέψεων και πρόχειρων αναδιατυπώσεων. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ματαιώσει για μια δεκαετία κάθε γενναία αλλαγή του Συντάγματος».

Πρέπει να αποφασίσουμε αν μετά την αναθεώρηση του 2008, που ήταν περιορισμένη, αντέχουμε ως χώρα να χάσουμε άλλη μια δεκαετία για να αποκτήσουμε ένα νέο Σύνταγμα.

Διάβασα με προσοχή την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Περιλαμβάνουν μια διάταξη της οποίας είχα ζητήσει εδώ και χρόνια την αλλαγή, αυτό για την ευθύνη των υπουργών. Όταν το πρότεινα το 2006, το κόμμα του κου Τσίπρα σφύριζε αδιάφορα.

Υπάρχουν επικίνδυνες προτάσεις για δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και προτάσεις ατελέσφορες όπως ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο για ΠτΔ αλλά και μια σειρά ρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν τις σχέσεις κράτους-εξουσίας, που δεν χρειάζονται συνταγματικές ρυθμίσεις, δήλωσε.

Είναι ύβρις να ζητούν θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων μετά το φιάσκο του 2015, τόνισε. Είναι αστείο να μιλά για προστασία της ενέργειας, όταν προωθεί ιδιωτικοποίηση της ΔEH.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα συνταγματικό τέλμα. «Δεν ακουμπά δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη, δημοσιονομική σταθερότητα. Μένουν άθικτες δομές που συνέτειναν στη σημερινή οπισθοδρόμηση.

Με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να “συριζοποιήσει” το Σύνταγμα. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να φέρεται ως ο «αριστερός Ορμπαν της Μεσογείου. Ας πάψει να ονειρεύεται ανατροπή της πολιτειακής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης “που θα προκύψει κινηματικά με καταλύτη την αριστερά”, όπως υποστήριξε ο κος Κατρούγκαλος».
Η πρόταση της ΝΔ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΝΔ, το κόμμα έχει συζητήσει με κοινωνικές ομάδες για τα θέματα της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν οι θέσεις και για το δημογραφικό πρόβλημα.

Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέο Σύνταγμα, γι’ αυτό είχα προτείνει στην πρώτη μου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσουμε το σύνολο των άρθρων που θα τεθούν προς αλλαγή, ώστε η επόμενη βουλή να έχει τις προϋποθέσεις για ριζική αναθεώρηση, αφού προηγουμένως έχουν λάβει τον λόγο οι πολίτες μέσω των εκλογών. «Το ποιος φοβάται την ετυμηγορία των πολιτών το αφήνω στην κρίση τους».

«Εμείς θα συμμετέχουμε στην επιτροπή αναθεώρησης και εκεί θα αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση σε κάθε λέξη και άρθρο του συντάγματος», τόνισε.

Μίλησε για αυτόνομα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και ιδιωτικά, κάτω από αυστηρό δημόσιο έλεγχο αλλά και για Δημόσια Διοίκηση με κανόνες ακεραιότητας και υψηλής αίσθησης ευθύνης των κρατικών λειτουργών έναντι των πολιτών. Θα προτείνουμε αυτοτελείς πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και έλεγχο στη διαχείριση των πόρων.

Όπως είπε, η πρόταση της ΝΔ στηρίζεται σε τρεις αρχές:

Α) Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό, χωρίς περιττές διατάξεις. Καθιερώνεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι διάλυσης της Βουλής. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Αν είναι άκαρπες δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία, ο ΠτΔ θα εκλέγεται μεταξύ των δύο υποψηφίων απευθείας από τον λαό. Ο ΠτΔ θα μπορεί να συγκαλεί Συμβούλιο Αρχηγών. Αλλάζει το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών και αυτό για την ασυλία των βουλευτών. Η δικαιοσύνη απεμπλέκεται από την κυβέρνηση.

Β) Καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της χώρας. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων και βαρών με αναδρομική ισχύ. Προστατεύεται το περιβάλλον και ισχύει η πλήρης αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων. Αλλάζει όμως το άρθρο 16 και ιδρύονται στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Γ) Το Σύνταγμα εξασφαλίζει τις ίσες ευκαιρίες. Κανείς πολίτης απροστάτευτος αλλά και ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ενώ η αξιολόγηση καθιερώνεται συνταγματικά σε όλα τα επίπεδα. Βελτιώνεται και η ίδια η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε να μη χρειάζονται πέντε χρόνια για να γίνονται αλλαγές.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να χαθεί άλλη μια ευκαιρία ανασύνταξης των θεσμών. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν δεν το κάνει, η ΝΔ δεν θα κάνει πίσω στις απόψεις της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλος, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα συκοφαντήσει πολιτικούς αντιπάλους καθώς οδηγούμαστε στις εκλογές.