Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία. Η Ν.Δ., η οποία προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία, δεν μπόρεσε να φέρει ούτε τους βουλευτές της στη Βουλή (συνολικά συμμετείχαν στην ψηφοφορία 252 βουλευτές): υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 145 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 102 βουλευτές.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ονομαστική ψηφοφορία και επί των άρθρων.

Κουράκης: Είναι προς όφελος των μαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση», με 145 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και 107 κατά (σε σύνολο 252 ψηφισάντων βουλευτών), έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η ΝΔ.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σημείωσε πως «είναι προς όφελος των μαθητών, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κουράκης αφού αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου (διαχωρισμός πειραματικών-προτύπων, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, επαναφορά ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ) επανέλαβε ότι ο χαρακτήρας του είναι μεταβατικός.

Ο κ. Κουράκης προκάλεσε νομοθετικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου. Με βάση αυτές, αντικαθίσταται μία ώρα λογοτεχνίας, με μία ώρα ιστορίας των κοινωνικών επιστημών και ξεκαθάρισε ότι, σε ό,τι αφορά τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, θα ενταχθεί στη λίστα των προτύπων μόνο το γυμνάσιο και όχι το λύκειο, το οποίο παραμένει ως έχει.

Επίσης, ανέφερε ότι θα προσμετράται για την υποψηφιότητα των εκπαιδευτικών για τη θέση του διευθυντή στα πειραματικά, η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού. Ακόμη, δήλωσε ότι το μονοετές μεταπτυχιακό θα μοριοδοτείται με 2,5 μονάδες, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα επιλογής τρίτης σχολικής μονάδας για όσους θα διεκδικούν θέση διευθυντή εκπαίδευσης. Επιπλέον, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που προέρχονται από την διεύθυνση εκπαίδευσης Κεφαλληνίας, λόγω των καταστροφών από τους σεισμούς και θα προβλέπονται θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους σε σχολές.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, σχετικά με την ανέγερση του τεμένους στην Αθήνα, λέγοντας ότι πρόκειται για επανακαθορισμό στοιχείων των διαγραμμάτων. «Αφορά διόρθωση στα τοπογραφικά στοιχεία και τίποτα παραπάνω. Δεν μπαίνουμε στην ουσία», επεσήμανε.

Επιπλέον τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο, αφορά την παράταση της θητείας των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η οποία ολοκληρώνεται εντός του 2015, έως τις 31/10/2015. Παράλληλα, καταργούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη συμμετοχή των συμβουλίων των ΑΕΙ και των σχολών αυτών στη διαδικασία της προεπιλογής των Πρυτάνεων και των Κοσμητόρων.

Τέλος, ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι με τις αλλαγές και προσθήκες που υιοθετήθηκαν «το νομοσχέδιο έχει βελτιωθεί και θα λειτουργήσει προς το καλό της εκπαίδευσης».

newsbeast.gr