: Για τη μεγάλη μεταδοτικότητα της Omicron, η οποία ακολουθείται από ήπια συμπτώματα, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Τι είπε για τα σχολεία

«Βλέπουμε πως όντως μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα η , έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Το 60 – 70% των κρουσμάτων είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον», είπε στο Mega την Τετάρτη ο κ. Ζαούτης.

Ωστόσο, το θετικό που φαίνεται από αυτήν τη , είναι ότι δε δίνει περισσότερες νοσηλείες και θανάτους. «Οι μελέτες δείχνουν πως είναι πιο ήπια η νόσος, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Η ανησυχία είναι ότι και μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ισχύουν από αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε: «Τα μέτρα εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου που συζητάμε από την αρχή της πανδημίας, όπως ο συνωστισμός», σημείωσε και τόνισε τη σημαντικότητα του .

«Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο, προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη φέρνει κοντά στην αποτελεσματικότητα που είχε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα».

Σχετικά με το άνοιγμα των , το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει μετατεθεί για αργότερα, είπε: «Να δούμε τη γενική εξίσωση για τις συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξήθηκε η κατάθλιψη, το άγχος. Άλλες δείχνουν ότι επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής των παιδιών. Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού στην ευρύτερη υγεία των παιδιών μας».

Αναφορικά με μια πιθανή τέταρτη δόση του , ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως «αν τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά» και τόνισε πως δε θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι ο πιο σημαντικός δετικής σε αυτήν τη φάση. Κοιτάμε νοσηλείες και θανάτους».

Όσο για το αν η «Omicron» σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας: «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος», δήλωσε.