Συνελεύσεις για καταλήψεις κατά των μη κρατικών ΑΕΙ – Το φέρνει καταλήψεις – Σε εξέλιξη συνελεύσεις με τους φοιτητές να είναι μοιρασμένοι – Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Πέμπτη (18/1)

Αναλυτικότερα, σε τροχιά φοιτητικών κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει σχολεία και πανεπιστήμια λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τα μη κρατικά ΑΕΙ. Ήδη οι φοιτητές σε πανεπιστήμια ή μεμονωμένες σχολές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, θα κάνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Χθες το βράδυ το Πανεπιστήμιο Πειραιά έκανε γνωστό ότι, «λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. Η ημερομηνία εξέτασης των μαθημάτων αυτών, θα γίνει γνωστή με νεότερη ανακοίνωση».

Την ίδια στιγμή, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί, με ανακοίνωση της, τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί με αυτό, έχει γίνει Υπουργείο “Ιδιωτικής” Παιδείας. Εμείς απαιτούμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά. Σχολείο και Πανεπιστήμιο που δεν μας διαχωρίζει, δεν μας κλείνει την πόρτα ανάλογα την οικονομική μας κατάσταση. Απαιτούμε χρηματοδότηση και ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας. Καθηγητές, υποδομές, σύγχρονα βιβλία σε όλα τα σχολεία. Για να βοηθιούνται όλα τα παιδιά για να προοδεύουν».

Πάντως, την ίδια ώρα μερίδα φοιτητών τάσσεται κατά των καταλήψεων καθώς υπάρχει φόβος να χαθεί η εξεταστική. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές αυτοί αναμένεται να επιμείνουν στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες και ώρες στα ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση πάντως, μετά και τα χθεσινά επεισόδια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προειδοποίησε ότι στις καταλήψεις στα ΑΕΙ θα επεμβαίνει η Αστυνομία. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης, «το Πανεπιστήμιο δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στους φοιτητές και καθηγητές. Υπήρξε άμεση επέμβαση της αστυνομίας με τις δέουσες προσαγωγές. Η αστυνομία μετά και από σχετικές ενέργειες του Πρύτανη έκανε το αυτονόητο. Επέβαλε το νόμο. Έγινε και σε πολλές άλλες καταλήψεις θα συνεχίζεται να γίνεται».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «αυτός φαίνεται πως θα είναι από εδώ και πέρα ο τρόπος της κυβέρνησης προκειμένου να «πείσει» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προτίθεται να φέρει στη Χώρα. Βία και συλλήψεις, ακόμα και μέσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, τότε αυτά που περισσεύουν είναι οι έφοδοι σε χώρους της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα χημικά και οι προσαγωγές».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ