Οι ενστάσεις των πρυτάνεων για τα ιδρύματα που θα έχουν έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα της περιφέρειας. Και αυτό διότι τα μη κρατικά ΑΕΙ, με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα «κλέψουν» φοιτητές αλλά και διδάσκοντες από τα δημόσια περιφερειακά.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» , οι πρυτάνεις περιφερειακών ΑΕΙ έχουν θέσει τον προβληματισμό τους σε κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για μία από τις βασικότερες ενστάσεις που θέτει η πανεπιστημιακή κοινότητα ενόψει της θεσμοθέτησης από την κυβέρνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στέλιος Παναγούτσος, καθηγητής στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «η κυβέρνηση υπονοεί πως υποψήφιοι για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα είναι κάποιοι από τους Ελληνες φοιτητές του εξωτερικού. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού 37.484 φοιτητές. Ωστόσο, από αυτούς πόσοι θα έρθουν; Ενα μεγάλο ποσοστό, που πρέπει να πλησιάζει το 1/3, σπουδάζει σε σχολές επιστημών υγείας όπως ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική, κτηνιατρική. Πόσα τέτοια τμήματα θα ιδρυθούν στην Ελλάδα; Μην ξεχνάμε ότι για κάτι τέτοιο απαιτούνται πολύ μεγάλες επενδύσεις».

Επεισόδια μικρής διάρκειας σημειώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αρα, είναι ευκολότερο τα μη κρατικά ΑΕΙ να ιδρύσουν πρώτα σχολές και τμήματα με περιζήτητο αντικείμενο στην αγορά εργασίας, τα οποία ωστόσο δεν απαιτούν κτιριακό εξοπλισμό και υποδομές (π.χ. νομική, οικονομικά, πληροφορική). Από την άλλη, η ύπαρξη ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ αποκλείει ετησίως περίπου 10.000 υποψηφίους που θα μπορούσαν να εισαχθούν καθώς θέσεις υπάρχουν. Οι περισσότερες θέσεις που δεν καλύπτονται είναι στα περιφερειακά ΑΕΙ.

Οι ενστάσεις των πρυτάνεων για τα ιδρύματα που θα έχουν έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ως εκ τούτου, και καθώς η Ελλάδα είναι «υδροκέφαλη», με τον μισό πληθυσμό της να συγκεντρώνεται στην Αττική, οι περισσότεροι «κομμένοι» υποψήφιοι των δημόσιων ΑΕΙ θα επιλέξουν κάποιο μη κρατικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρά κάποιο δημόσιο περιφερειακό. «Ας πούμε, ο δικηγόρος γονιός που θέλει να κάνει το παιδί του δικηγόρο θα προτιμήσει τα χρήματα που θα ξόδευε στη Νομική Σχολή στην Κομοτηνή (αεροπορικά εισιτήρια, στέγαση, σίτιση) να τα δώσει στην Αθήνα στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου. Και επίσης προβλέπω ότι και οι διδάσκοντες του περιφερειακού πανεπιστημίου θα θελήσουν να μην ξοδεύουν τις ώρες τους στα αεροπλάνα και αεροδρόμια, και θα αναζητήσουν έναν καλό μισθό κοντά στο σπίτι τους», προσθέτει ο κ. Παναγούτσος.

Μία ακόμη ένσταση που έχει φτάσει στην ΕΘΑΑΕ για τα κριτήρια πιστοποίησης των μη κρατικών ΑΕΙ, αφορά τα τμήματα που ήδη λειτουργούν σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας. Ο κ. Παναγούτσος παρατηρεί ότι όπως έχει εξαγγελθεί για λόγους ισονομίας τα κριτήρια πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ θα είναι εξίσου αυστηρά με τα κριτήρια που διέπουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Και σκωπτικά προσθέτει: «Αρα, όπως θα λειτουργήσει και θα πιστοποιηθεί π.χ. το Τμήμα Ψυχολογίας του Διδυμότειχου, το οποίο ιδρύθηκε από το υπουργείο Παιδείας και υιοθετήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και αναγκαστικά θα πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ, έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει και ένα αναλόγων προσόντων τμήμα μη κρατικού ΑΕΙ. Να σημειωθεί ότι το νέο τμήμα θα εγκατασταθεί σε χώρους όπου προηγουμένως φιλοξενούνταν το δημαρχείο, το οποίο πλέον θα μετακομίσει σε άλλο χώρο».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς διαβούλευση το νωρίτερο το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού προηγείται η συζήτηση –αρχίζει σήμερα– και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Χθες, πάντως, φοιτητές –περί τους 800 ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ.– προσκείμενοι στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΚΚΕ) πραγματοποίησαν συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες 17 πόλεις, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Το πτυχίο μας μετατρέπεται σ’ ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε επί πληρωμή προσόντα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον ανταγωνισμό για το ίδιο αντικείμενο», ανέφεραν οι φοιτητές. Επεισόδια μικρής διάρκειας σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, όταν ομάδα φοιτητών συνεπλάκη με άντρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας μερική χρήση χημικών. Σήμερα, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας θα συνεδριάσουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ