Ηράκλειο: Πρωτοβουλία συνάντησης των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου με πρόσωπα της δημόσιας ζωής

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/10/2018 - 22:52 | Author: Newsroom Ipaidia

«Το σημαντικότερο κέρδος για μια τοπική κοινωνία, είναι η κοινωνική συνοχή». Aυτό ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στη συνάντηση που είχε με μαθητές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει ο σύλλογος γονέων του 8ου Γυμνασίου με τη συμμετοχή προσώπων της δημόσιας ζωής, προκειμένου να ενημερωθούν από αυτά και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο κ. Αρναουτάκης συναντήθηκε με μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 8ου Γυμνασίου και του 7ου Λυκείου, και μεταξύ τους αναπτύχθηκε μία διαλογική συζήτηση, με ερωτήσεις των μαθητών και των μαθητριών στον περιφερειάρχη, με επίκεντρο τα σχολεία, τη λειτουργία τους, τα έργα για τις σχολικές μονάδες, τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και τα αντικείμενα δράσης της, καθώς και το σημαντικό ρόλο των νέων ανθρώπων στην ανάπτυξη του νησιού.

«Είναι σήμερα εδώ μαζί μας, για να σας δώσει να καταλάβετε ποιος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας, τι διαχειρίζεται και πως λειτουργεί για την Κρήτη», τόνισε προς τους μαθητές ο Β. Κουτουμάνος πρόεδρος του συλλόγου γονέων, ανακοινώνοντας πως έπονται κι άλλες αντίστοιχες συναντήσεις, όπως με τον στρατιωτικό διοικητή κι άλλους εκπροσώπους δημοσίων φορέων του νησιού. Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Περιφέρεια με τα στελέχη της, εξηγώντας με πρακτικό τρόπο πώς σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και έργα για το περιβάλλον, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και τις υποδομές του νησιού, ενώ στην κατακλείδα της σύντομης, εισαγωγικής ομιλίας του, τόνισε πως το σπουδαιότερο δίδαγμα που είχε ο ίδιος από την ενασχόλησή του με τα κοινά και αξίζει να το θυμούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες, είναι πως «το σημαντικότερο κέρδος μιας κοινωνίας είναι η κοινωνική συνοχή. Η αυτοδιοίκηση είναι πέρα και πάνω από τα κόμματα. Η αυτοδιοίκηση είναι για να ενώνει – γιατί όταν ενώνει την κοινωνία, φέρνει και αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στο Ηράκλειο, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ έντονες οι δραστηριότητες από την σχολική κοινότητα, το πανεπιστήμιο, την αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, ώστε οι νέοι να ενημερωθούν για θέματα της κοινωνίας, την αξία συμμετοχής σε κοινωνικές δράσεις, την αλληλεγγύη, με κύριο στόχο να ξεκινήσουν και πάλι οι νέοι να ασχολούνται με ζητήματα που θα τα συναντήσουνε και πάλι μερικά χρόνια αργότερα.

Στο μεταξύ, εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο κέντρο του Ηρακλείου (στο Αίθριο της Λότζια), από τις 10 το πρωί μέχρι την 1:30 το μεσημέρι. Σε μία κοινή προσπάθεια αιμοδοσίας εθελοντικών σωματείων και οργανώσεων του Ηρακλείου, την οποία συντονίζουν, η ο δήμος Ηρακλείου (αντιδημαρχία Πολιτισμού – Εθελοντισμού) και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» με τη συνδρομή του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» και της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σ.Ε.Α.Π. Ηρακλείου.

 

Πρόκειται για μία «πράξη αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης» που έχει αρχίσει και γίνειται μία καλή «συνήθεια» στο Ηράκλειο, μιας και η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται το πρώτο και τρίτο Σάββατο κάθε μήνα. Σ' αυτήν την κοινή προσπάθεια καλούνται όλοι να συμμετάσχουν. Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, ούτε διαχείριση αίματος. Κάθε εθελοντής αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα, ή θα πιστωθεί αυτή που ήδη έχει, και με την οποία μπορεί να καλύψει τυχόν μελλοντική ανάγκη, σε αίμα, δική του ή συγγενή.

 

Παράλληλα με τον «αιματοκρήτη» θα πραγματοποιούνται ενημερώσεις και δειγματοληψίες σιέλου για δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων («μυελού των οστών»). Το σύνθημα όλων… «Χαρίστε Ζωή».

Loading...


  • europalso   ideascentral