Η κυβέρνηση εξοντώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/05/2014 - 23:16 | Author: Newsroom Ipaidia
Η κυβέρνηση εξοντώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς

Του Θέμη Κοτσιφάκη Επιμέλεια – συνεντεύξεις: Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – Π. ΚΑΤΣΑΚΟΣ

Η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης προϋποθέτει την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην “Αυγή” της Κυριακής ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης.

* Η Ελλάδα, όχι τυχαία νομίζω, βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα. Πώς φθάσαμε εδώ;

Οι ίδιοι οι διεθνείς παράγοντες που μας κατατάσσουν στην τελευταία θέση δίνουν και την απάντηση: η σημαντική υποχώρηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Ο υπουργός Παιδείας, που μονίμως καταπίνει αμάσητα τα πορίσματα των διεθνών ερευνών, εδώ αναγκάστηκε να διαφοροποιηθεί: Φταίνε οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι συνδικαλιστές τους. Προσκολλημένοι στο παρελθόν, αντιδρούν σε κάθε μεταρρύθμιση. Φταίνε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την ατολμία τους. Μόνο η πολιτική που ακολουθεί ο ίδιος δεν φταίει. Όταν, πολύ σύντομα, θα φανεί η αυξημένη μαθητική διαρροή που θα προκαλέσει το νέο εξεταστικό σύστημα στο Λύκειο, με την περιβόητη «Τράπεζα Θεμάτων», δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί από τη λαϊκή κατακραυγή.

Ό,τι έχει απομείνει στην εκπαίδευση και λειτουργεί σήμερα οφείλεται στον αγώνα και στο μεράκι του δασκάλου και στην εργώδη προσπάθεια των μαθητών, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Και όμως, αυτούς ακριβώς βάλθηκε η κυβερνητική πολιτική με τη μνημονιακή πολιτική της να εξοντώσει.

Οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί δραματικά αυτά τα χρόνια με τραγικές επιπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση. Μάλιστα, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει αυτές να μειωθούν ακόμα περισσότερο και να πέσουν στο 1,9 % επί του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,5%.

* Τι χρειάζεται για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση;

Ακριβώς το αντίθετο από όσα επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση αξιοποιεί υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την εκπαίδευση με ένα στόχο: Να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι αιτία είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και «λύση» η ιδιωτικοποίησή της. Για τις δυνάμεις του μόχθου, της εργασίας και του πολιτισμού, η ανάγκη να διαφυλαχτεί με κάθε θυσία και να βελτιωθεί η δημόσια εκπαίδευση, όπως και όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, είναι αναπόδραστη ανάγκη. Και διέξοδος δεν είναι οι πιο βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά ο αγώνας για διαφύλαξή τους. Και αυτά θα τα υπερασπιστούμε και θα τα διευρύνουμε τόσο με τους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες όσο και με τη δράση μας στο ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης προϋποθέτει την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων.

* Ποιο είναι το σχέδιο της Αριστεράς για την Παιδεία;

Πρωτίστως η Αριστερά πρέπει να συνασπιστεί στη βάση ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου, που θα συνεκτιμά τόσο την τρέχουσα συγκυρία όσο και την αδήριτη ανάγκη για ριζικές αλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει ένα τέτοιο πρόγραμμα για την ελληνική εκπαίδευση, που μπορεί να συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και το καταστάλαγμά του να αξιοποιηθεί ως πλαίσιο κοινής δράσης. Περιλαμβάνει τόσο τα άμεσα μέτρα, που θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στη χειμαζόμενη ελληνική εκπαίδευση, όσο και τα μακροπρόθεσμα, οραματικά στοιχεία, στα οποία θα στηριχτεί μια συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Κανένα παιδί εκτός σχολείου, κανένα παιδί υποσιτισμένο, καμία αναγκαία γνώση και μορφωτική εμπειρία εκτός σχολικού προγράμματος, είναι οι βασικές μας στοχεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των ειδικοτήτων της ΤΕΕ που καταργήθηκαν, όπως και ότι οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν θα γυρίσουν στις θέσεις τους.

Η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς είναι σημαντικό στοιχείο μιας αριστερής πολιτικής στήριξης του δημόσιου σχολείου.

Αυτό το πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με τους βασικούς στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Γιατί κατανοούμε ότι θα είμαστε πιο δυνατοί στην Ευρώπη αν οι αριστερές δυνάμεις συνενώσουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικήσουμε μαζί την παιδεία που οφείλουμε στη νέα γενιά.

ΠΗΓΗ: avgi.gr/

Loading...
  • europalso

    ideascentral