Σήμερα ο δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα καταργηθούν οι για τα παιδιά που μπαίνουν τον Σεπτέμβριο στην Α’ Λυκείου, ζηλεύοντας λίγο από Πιραντέλο.

Αυτό, όπως επανειλημμένα έχουμε πει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα μπορούσε να γίνει σε κάποιες σχολές και μόνο αν υπήρχε ένα αξιόπιστο εθνικό απολυτήριο Λυκείου ως κριτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το αξιόπιστο όμως εθνικό απολυτήριο προϋποθέτει μια αξιόπιστη, αντικειμενική και ενιαία διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών κατά τη διάρκεια του Λυκείου, ένα σύστημα αδιάβλητο από τον Έβρο ως την Γαύδο. Τέτοια χαρακτηριστικά μπορεί να έχει μια εξέταση με μια βελτιωμένη μορφή τράπεζας θεμάτων που κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τις προχειρότητες και τις εύκολες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας θα τις βρουν ξαφνικά μπροστά τους οι μαθητές που θα μπουν τον Σεπτέμβριο στην Α’ Λυκείου γιατί θα αρχίζει η κυβέρνηση πάλι να αυτοσχεδιάζει στη μέση της χρονιάς προσπαθώντας στο «άρπα κόλα» να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, να δώσει οδηγίες στους διδάσκοντες και να δημιουργήσει τράπεζες θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Αν αυτή η αοριστία και αβεβαιότητα είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας και του διαλόγου που έχει αρχίσει εδώ και ενάμιση χρόνο το Υπουργείο Παιδείας, τότε καλύτερα να αναβάλει την εφαρμογή τέτοιων ασκήσεων επί χάρτου, μέχρι να έχει ένα ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο σχέδιο και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

* O Γιώργος Μαυρωτάς είναι γραμματέας Κοινοβουλευτικού έργου και βουλευτής Αττικής του

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ