«Φωτιά» τα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ – ακίνητα

Φορολογούµενοι με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ κινδυνεύουν να πληρώσουν παραπάνω φόρο
Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις περιµένουν χιλιάδες φορολογουµένους που θα πιαστούν στην «τσιµπίδα» των τεκµηρίων το 2013 όχι κατ’ ανάγκην γιατί φοροδιαφεύγουν αλλά γιατί δεν µπορούν να καλύψουν µε τα πραγµατικά τους εισοδήµατα τις αντικειµενικές δαπάνες διαβίωσης.
Με τα τεκµήρια-«φωτιά» φορολογούµενοι που βρίσκονταν μέχρι πρότινος κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και δεν επιβαρύνονταν ούτε µε ένα ευρώ φόρου κινδυνεύουν όχι µόνο να πληρώσουν παραπάνω φόρο εισοδήµατος αλλά και επιπλέον προκαταβολή 55%.
Αυτό διότι όσους φορολογούνται µε βάση τα τεκµήρια, ακόµη και αν είναι µισθωτοί ή συνταξιούχοι, η Εφορία τούς κατατάσσει αυτόµατα στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελµατιών για τη συγκεκριµένη χρονιά.
Με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας είναι δεδομένο ότι όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία.
Μάλιστα στα τεκµήρια κινδυνεύουν να πιαστούν και όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια, αφού οι δόσεις λαµβάνονται και αυτές υπόψη. Η εφορία θα συγκρίνει κάθε φορά τα πραγµατικά δηλωθέντα εισοδήµατα του φορολογουµένου µε αυτά που προκύπτουν από τα νέα τεκµήρια και όποιο από τα δύο είναι µεγαλύτερο αυτό και θα φορολογείται.
Οι δαπάνες διαβίωσης στοχεύουν κυρίως στους ελεύθερους επαγγελµατίες, καθώς πολύ µεγάλο ποσοστό δηλώνει ετησίως εισοδήµατα πολύ κάτω από 5.000 ευρώ.
Είναι βέβαιον όµως ότι θα πιαστούν στη «δαγκάνα» των τεκµηρίων µισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι, χωρίς ωστόσο αυτό να σηµαίνει ότι είναι φοροφυγάδες.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 (εισοδήματα 2010) περισσότεροι από 1.300.000 φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων και μάλιστα φορολογήθηκαν για «πλασματικό»-τεκμαρτό εισόδημα 6 δισ. ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί ότι εξακολουθεί να ισχύει τεκμήριο 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ακόμη και αν δεν έχουν στην κατοχή κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Για παράδειγµα, άγαµος που διαθέτει κύρια κατοικία 120 τ.µ. και ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία τουλάχιστον 15.200 ευρώ (5.800 τεκµήριο ακινήτου + 6.400 τεκµήριο ΙΧ + 3.000 τεκµήριο αγάµου) για να µην πληρώσει επιπλέον φόρο λόγω τεκµηρίων.
Τα τεκµήρια στα µηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και µη, ολικού µήκους ως 5 µέτρων, καθορίζονται στο ποσό των 4.000 ευρώ, ενώ για τα πάνω από 5 µέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το µέτρο.

ΤΟ ΒΗΜΑ