Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Μαζί με τον αναγκαίο εμβολιασμό, να εξασφαλιστεί η διενέργεια δωρεάν  rapid test για όλους τους φοιτητές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, η ενίσχυση των υποδομών, οι προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, αναφέρει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Μ.Α.Σ.

Η ανακοίνωση

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται στους χιλιάδες φοιτητές της χώρας με τους οποίους δώσαμε μαζί τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές μας, να μορφωθούμε, να σπουδάσουμε το αντικείμενο μας, να δουλέψουμε μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, της νέας κρίσης. Απευθυνόμαστε σε όσους ανυπομονούν για την επιστροφή στο αμφιθέατρο, μπούχτισαν με την τηλεκπαίδευση, σε όσους θέλουν η νέα χρονιά να μας βρει ξανά φοιτητές, όπως πραγματικά μας αξίζει !!!

Απευθυνόμαστε σε κάθε φοιτητή που αγωνιά για το μέλλον του, σε όσους βλέπουν ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε» ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα μας, σε όσους αγανακτούν με την ένταση της καταστολής, τα σχέδια για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές!! Απευθυνόμαστε στους πρωτοετείς φοιτητές που ξεκινούν τώρα τις σπουδές τους, αλλά και στους δευτεροετείς που δεν έχουν γνωρίσει ουσιαστικά τη σχολή τους. Στους συμφοιτητές μας οικότροφους που δίνουν μάχη για τις σπουδές και την επιβίωση τους στις εστίες όλης της χώρας σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, στους εργαζόμενους φοιτητές που παλεύουν να συνδυάσουν τις σπουδές με τη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια και τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή της διαγραφής!

Απευθυνόμαστε στους εκλεγμένους εκπροσώπους στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση στη σχολή τους, σε όσους έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τον αγώνα για να μείνουν ζωντανοί ή να αναζωογονηθούν οι Σύλλογοι μας, πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση και την αλληλεγγύη. Σε όσους μπήκαν μπροστά για να υψωθεί τείχος στην ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας, να ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

Καλούμε όλους αυτούς να πάρουν θέση μάχης ώστε το άνοιγμα των Σχολών να συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να μην ξανακλείσουν, για να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές μας, να γίνουμε ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ !!

Τους καλούμε να υιοθετήσουν και να εμπλουτίσουν το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, να μπουν μπροστά σε κάθε Τμήμα και έτος για να φτιάξουμε ένα μαζικό, οργανωμένο και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, ένα μεγάλο συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων για να διεκδικήσουμε:

Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Μαζί με τον αναγκαίο εμβολιασμό, να εξασφαλιστεί η διενέργεια δωρεάν  rapid test για όλους τους φοιτητές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, η ενίσχυση των υποδομών, οι προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας.

Καμία σκέψη για είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές μας!! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη να μείνει στα χαρτιά στο σύνολο του!

Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα, τα πτυχία, τους αποφοίτους. Όχι στην εξίσωση των πτυχίων κολλεγίων με των ΑΕΙ.

Δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Μέτρα στήριξης για τη στέγαση των φοιτητών. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε προπτυχιακά όπου υπάρχουν.

Σύγχρονα εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα για όλους! Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος.

Σήμερα, στην εποχή του 5G, του Internet of Things, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζούμε και να σπουδάζουμε όπως πραγματικά μας αξίζει στον 21ο αιώνα! Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και των Πανεπιστημίων μας! ΟΜΩΣ οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι διοικήσεις που εφαρμόζουν την πολιτική τους, κρατούν το Πανεπιστήμιο πίσω, υπονομεύουν το δικαίωμα μας στη μόρφωση εξυπηρετώντας τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων!

Σήμερα μπορούμε να έχουμε όλοι πρόσβαση σε:

Δωρεάν σπουδές, αφού οι γονείς πληρώνουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Τα λεφτά αυτά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων καταλήγουν στις τσέπες των λίγων, των μεγάλων ομίλων, στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ στην οποία η χώρα μας απέδωσε φέτος το αστρονομικό ποσό των 6,6 δις ευρώ!

Σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, αφού υπάρχουν δεκάδες απόφοιτοι, υποψήφιοι διδάκτορες που περιμένουν να διοριστούν όμως η κυβέρνηση αφήνει τα Πανεπιστήμια με 3000 κενά σε διδακτικό προσωπικό! Υπάρχουν δεκάδες σύγχρονα και αξιόλογα επιστημονικά συγγράμματα που ενσωματώνουν τις νέες ανακαλύψεις, τα συμπεράσματα τις επιστημονικής έρευνας όμως σε δεκάδες σχολές συνεχίζουν να υπάρχουν μαθήματα που δεν παίρνουμε βιβλίο!

Σύγχρονες εστίες και αναβαθμισμένες υποδομές αν η κυβέρνηση δεν τις παρέδιδε στα χέρια εργολάβων σχεδιάζοντας να βάλει μέχρι και νοίκι στους εστιακούς φοιτητές!

Σύγχρονα εργαστήρια, αφού είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο σήμερα να έχουμε πρόσβαση στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, να εκπαιδευόμαστε στη χρήση και λειτουργία των πραγματικά νέων και καινοτόμων μηχανημάτων, εργαλείων παραγωγής και έρευνας που σήμερα βρίσκονται κλειδαμπαρωμένα στα ιδιωτικά εργαστήρια των μονοπωλίων μέσα στις σχολές μας!

Αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και πτυχίο που θα αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού το μόνο εμπόδιο είναι η πολιτική που μας θέλει να κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά για μία ζωή, να είμαστε οι αυριανοί φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι που απαιτεί η αγορά. Για τις γνώσεις μας, τη δυνατότητα μας να εργαστούμε στο αντικείμενο μας έχουμε άλλωστε ήδη «πιστοποιηθεί» με την απόκτηση του πτυχίου μας!

Στην πανδημία μέτρων, μόνο «φάρμακο» ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας!!

Μέσα στην πανδημία αντί να παίρνουν μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας, έβγαλαν από το συρτάρι όλα τα νομοσχέδια που χτυπούν το δικαίωμα μας στη μόρφωση!! Στους δίκαιους αγώνες μας απαντούν με ένταση της καταστολής! Προσπαθούν να απαγορεύσουν το δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση, θέλουν να βάλουν την αστυνομία μέσα στις σχολές μας! Αν όπως λένε «οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα με αυτούς» τότε γιατί όλη αυτή η προετοιμασία για τρομοκρατία και καταστολή; Γιατί προχωρούν στη συκοφάντηση, στην προσπάθεια παρέμβασης στους Συλλόγους μας;

Ρίχνουν το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης” στους φοιτητές για να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας αλλά και την πορεία των σπουδών μας!! Η κοροϊδία δεν έχει όρια! Πανηγύριζαν για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και μετά μας καλούσαν να ξενοικιάσουμε! Μας άφησαν 1,5 χρόνο πίσω από μία οθόνη και τώρα δεν παίρνουν ούτε ένα μέτρο για να καλυφθούν τα μορφωτικά κενά! Πρώτα άδειασαν τα ταμεία των σχολών μας, μετά άδειασαν τα αμφιθέατρα από φοιτητές και τώρα αδειάζουν τα Τμήματα από εισακτέτους! Η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!!

Α. Παλεύουμε για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν να παίζουν με τις σπουδές και την υγεία μας.

Οι σχολές μας ανοίγουν χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο είχαν χρόνο, χρήμα και τα μέσα για να εξασφαλίσουν την αναγκαία ετοιμότητα για το άνοιγμα των σχολών! Πρόθεση δεν είχαν και για αυτό τώρα «το τερματίζουν» με τον εμπαιγμό! Έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε!! Στις δίκαιες διεκδικήσεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων η απάντηση ήταν κλειστές πόρτες και καταστολή.

Οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο την ώρα που οι συνταξιοδοτήσεις καθηγητών είναι χιλιάδες και τα Ιδρύματα μας υπολειτουργούσαν ήδη πριν την πανδημία, τα κονδύλια “φιλοδώρημα” που δεν φτάνουν ούτε για τα πάγια έξοδα των Τμημάτων δείχνουν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη μόρφωση μας!

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν πείθει πλέον κανέναν! Γιατί την ίδια ώρα που για τις ανάγκες μας “δεν υπάρχει σάλιο”, η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνει 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Γιατί ήταν μέσα σε αυτή τη χρονιά που η κυβέρνηση επέλεξε να περάσει νομοσχέδια που ενίσχυαν την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα Ιδρύματα μας, που θέσπιζαν τα όρια φοίτησης και τις διαγραφές βάζοντας περισσότερα εμπόδια σε όλους εμάς που εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας.

Ήταν η δική μας πίεση μέσα από τους Συλλόγους μας που εξασφάλισε έστω και στοιχειώδη μέτρα προστασίας στα μαθήματα που δώσαμε δια ζώσης, ήταν ο αγώνας μας που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιούνται δια ζώσης διαλέξεις σε δεκάδες Τμήματα σε όλη τη χώρα! Έτσι και τώρα με τον αγώνα μας πρέπει και μπορούμε να επιβάλλουμε ότι οι σχολές μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, ώστε να μην ανοιγοκλείνουν όπως τα σχολεία την περασμένη χρονιά! Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση και το Υπουργείο, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Σε κάθε Σύλλογο είναι ανάγκη να διαμορφωθούν τώρα συγκεκριμένα αιτήματα με βάση την κατάσταση, τις ελλείψεις και τις ανάγκες!

Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα βαραίνουν την κυβέρνηση! Τα μπρος-πίσω, οι αντιφάσεις, τα πρωτόκολλα-λάστιχο των tour operators, τα ΜΜΜ στα οποία «δεν κολλάει» ο ιός, καθώς και το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο για εμβολιασμούς με «δωράκια» ή με την υποχρεωτικότητα και τους εκβιασμούς για απολύσεις εργαζομένων, δυνάμωσαν την αμφιβολία και έδωσαν έδαφος σε επιτήδειους κομπογιαννίτες. Οι νέοι που σπουδάζουμε είμαστε με την επιστήμη, ενάντια σε όσους επενδύουν στην άγνοια, τον ανορθολογισμό αλλά και σε όσους υποτάσσουν την επιστήμη τους στο κέρδος και σε κυβερνητικές εντολές.

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους εκλεγμένους στα Διοικητικά τους Συμβούλια να πρωτοστατήσουν στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση των φοιτητών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και στη διεκδίκηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τα αίτια της κατάστασης, να κρύψει τις ευθύνες της αξιοποιώντας τον ανορθολογισμό και “τις ψεκασμένες θεωρίες” δεν πρέπει να περάσει !!

Για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων με τις νέες συνθήκες διεκδικούμε:

l  Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων  rapid test μέσα στα πανεπιστήμια. Δωρεάν rapid test και μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με κρατική ευθύνη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

l  Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καμπάνια ενημέρωσης για τον covid στις σχολές από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Να υπάρξει άμεσα σχέδιο για την κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.

Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στελέχωση των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή

Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.

Τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, καθηγητές. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών χώρων, υποδομών της εκκλησίας για την αραίωση των φοιτητών.

Μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ, με πύκνωση δρομολογίων από και προς τις σχολές και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.