Δωρεάν διατροφολόγοι στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας – Από πότε θα είναι διαθέσιμοι στα – Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων. Όπως έκανε γνωστό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας «action4obesity», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, ήδη έχουν ξεκινήσει δωρεάν αθλητικές δράσεις που θέτουν σε κίνηση μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το ugeiamou, με τη νέα σχολική χρονιά, από το προσεχές φθινόπωρο, ολόκληρο το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για την παιδική παχυσαρκία θα είναι ενταγμένο στα σχολεία.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα που έχει ως σκοπό να αλλάξει τις ανθυγιεινές συνήθειες με έναν εύκολο και διασκεδαστικό για τα παιδιά τρόπο, ακόμη και μέσα από το παιχνίδι. Αφορά σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη, στοχεύοντας στο σύνολο των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους, δίνοντας τη δυνατότητα:

στο σύνολο του ελληνικού μαθητικού πληθυσμού να συμμετέχει σε δράσεις διαβαθμισμένης έντασης, συχνότητας και δυναμικής για την προαγωγή συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών μονάδων. Τέτοιες δράσεις περιλαμβάνουν την καλλιέργεια λαχανόκηπων και την επαφή με γνωστούς σεφ για την απόκτηση cooking skills,
στους γονείς να λάβουν δωρεάν εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών τους, καθώς και για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους στον παιδίατρό τους,
στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους με ήδη εγκατεστημένους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας) με τη μορφή τηλε-συμβουλευτικής από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διατροφολόγοι, γυμναστές, κ.ά.) και
στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές να παραπεμφθούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθησή από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Θεσμοθετείται το Κέντρο Παχυσαρκίας στο Χαροκόπειο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να θεσμοθετηθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την παχυσαρκία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει ως στόχο την παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής. Επιπλέον, θα έχει ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης κατά της Παχυσαρκίας.