: Εν αναμονή βρίσκονται οι για την έκδοση της εγκυκλίου – Οι   εφέτος θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής – Το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο θα γίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου «εξ αποστάσεως», καθώς οι διαλέξεις σε κοινό μεγαλύτερο των 50 ατόμων απαγορεύονται.

– Εγγραφές πρωτοετών

Σύμφωνα με πηγές από το Υπ. Παιδείας, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι . Από μέρα σε μέρα αναμένεται η εγκύκλιος του Υπουργείου που θα καλεί τους φοιτητές για την εγγραφή τους.

Μετά την έκδοση της εγκυκλίου που θα ορίζει την προθεσμία για τις ηλεκτρονικές εγγραφές οι υποψήφιοι μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής πληκτρολογώντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου θα προχωρήσουν στην ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, την οποία και θα πρέπει να εκτυπώσουν.

«Ηλεκτρονικά» και η εξεταστική

Πολλά ΑΕΙ αναρωτιούνται σήμερα πότε και πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν αυτές τις υπηρεσίες γρήγορα και αποδοτικά. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί το κομμάτι της αξιοπιστίας των εξεταστικών διαδικασιών που θα γίνονται όλο αυτό το διάστημα. Οπως είναι γνωστό, και η επαναληπτική εξεταστική περίοδος θα γίνει όπως ακριβώς και εκείνη της άνοιξης, δηλαδή κυρίως «ηλεκτρονικά». Τα εργαστηριακά μαθήματα σε κάθε περίπτωση θα γίνονται διά ζώσης. Στο δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο ωστόσο, ενδέχεται τα ΑΕΙ να κάνουν μικρά «ανοίγματα» σε μεγαλύτερους πληθυσμούς φοιτητών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης λέει ότι «θέλουμε οι φοιτητές να επιστρέψουν από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς στα Ιδρύματά τους, αλλά προσεκτικά και με μέτρα ασφαλείας. Ενα από αυτά είναι οι μικρές ομάδες διδασκαλίας».

«Ανοιχτό και ζωντανό πανεπιστήμιο»

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρει ότι «στόχος μας είναι ένα ανοικτό και ζωντανό πανεπιστήμιο. Παράλληλα όμως θα προστατεύσουμε και την υγειονομική εικόνα των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας με μάσκες, τήρηση φυσικών αποστάσεων κ.λπ. Εργαστήρια και κλινικές, αλλά και φροντιστηριακή μελέτη σε μικρότερες ομάδες θα γίνουν διά ζώσης».

Ο νέος πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Μπουραντώνης λέει ότι δεν θα γίνεται καμία διάλεξη στο Ιδρυμά του με φυσική παρουσία σε μαθήματα που ξεπερνούν τα 50 άτομα. Κατ’ επέκταση η συντριπτική πλειονότητα των μαθημάτων εφέτος θα γίνεται (τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο) ηλεκτρονικά.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Ανδρέας Μπουντουβής δηλώνει στο «Βήμα»: «Η δυναμική της πανδημίας δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού εξαμήνου». Αναλύει τα σχέδιά του και παρουσιάζει τους εξής άξονες: «Ελεγχόμενης έκτασης θεωρητική διδασκαλία και εργαστηριακή άσκηση με φυσική παρουσία φοιτητών και διδασκόντων. Προσπάθεια να εγκλιματιστούν σωστά οι νέοι φοιτητές, διασφάλιση των προϋποθέσεων ασφαλούς παραμονής και δραστηριότητας φοιτητών, διδασκόντων και λοιπού προσωπικού, με λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων». Και συμπληρώνει ότι «η φυσική παρουσία των φοιτητών αφορά κατ’ εξοχήν στις εργαστηριακές ασκήσεις. Επίσης απαιτούνται πυκνές βάρδιες με αραιή συμμετοχή στα εργαστήρια και πολλά τμήματα παράλληλης διδασκαλίας. Η καθημερινή φυσική παρουσία των φοιτητών σε κάθε Σχολή πρέπει να είναι ασφαλώς χαμηλότερη των ορίων επικίνδυνου συγχρωτισμού».

Ο κ. Παναγιώτης Καλδής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι προετοιμασμένος από την άνοιξη. Οπως εξηγεί, έχουν ήδη αγοραστεί 1.200 net books για το προσωπικό του Ιδρύματος και η οργάνωση συνεχίζεται σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του, θα αποφασιστεί πώς θα γίνει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Στην Πάντειο, η πρύτανης κυρία Χριστίνα Κουλούρη αναφέρει ότι «τα περισσότερα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως, με λίγες εξαιρέσεις που αφορούν εργαστηριακά μαθήματα και ολιγομελή σεμινάρια. Πρόθεσή μας είναι να ενθαρρυνθεί η παρουσία των φοιτητών στους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά συντεταγμένα, χωρίς συνωστισμό και με τήρηση των κανόνων υγιεινής. Οι ακριβείς όροι διεξαγωγής των μαθημάτων θα αποφασιστούν από τις Συγκλήτους και τις πρυτανικές αρχές στην έναρξη του έτους».

«Πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες για τους πρωτοετείς φοιτητές που δυστυχώς, τουλάχιστον το χειμερινό εξάμηνο, δεν θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πλήρη πανεπιστημιακή εμπειρία» συνεχίζει. «Είναι μεγάλη η ανασφάλεια των παιδιών που θα μπουν εφέτος σε σχολή μακριά από το σπίτι τους, τα οποία δεν γνωρίζουν καν αν θα πρέπει να εγκατασταθούν στην άλλη πόλη ή αν τελικά οι σπουδές τους θα γίνουν εξ αποστάσεως», σύμφωνα με το in.gr.

Μετά τις ηλεκτρονικές εγγραφές οι επιτυχόντες θα κληθούν από τις Γραμματείες των Τμημάτων σε πολύ σύντομο διάστημα που θα καθορίσουν οι αντίστοιχες Γραμματείες κατά περίπτωση, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους, να παραλάβουν τους κωδικούς για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές υπηρεσίες.

Μαζί τους οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να έχουν εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής.

Διαβάστε ακόμη: