: Ο φετινός νόμος περί αδελφών-φοιτητών (ν. 4692/2020, άρθρο 76, παρ.4: Κατ’ εξαίρεση… επικαρπία κατοικίας) δημιουργεί μια ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ εντός της ίδιας οικονομικής ομάδας. Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω αυτό που διαπίστωσα με δύο παραδείγματα:

Έστω στην πρώτη περίπτωση μία τετραμελής οικογένεια με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και τα δύο παιδιά αυτής να πετυχαίνουν λ.χ. σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα (ή ο ένας αδερφός εκ των δύο σπουδάζει ήδη). Με βάση τον νόμο τα 2 αδέρφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας), με αποτέλεσμα η οικογένεια αυτών να καλείται ορθά να συντηρήσει ένα σπίτι, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία.

Εάν τώρα σε μία δεύτερη περίπτωση, και σε μία τετραμελή οικογένεια πάλι με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, το ένα εκ των δύο παιδιών πετυχαίνει (ή σπουδάζει ήδη) στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας) και το άλλο παιδί πετυχαίνει λ.χ. στη Θεσσαλονίκη, με βάση τον νέο νόμο αυτή η οικογένεια υποχρεούται να συντηρήσει δύο σπίτια, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία καθώς και την φοιτητική κατοικία του παιδιού που πέτυχε στην Θεσσαλονίκη.

Έτσι 2 τετραμελείς οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα (με βάση τα κριτήρια που ορίζονται από τον νόμο) και με μόνιμη κατοικία στην ίδια πόλη, καταλήγουν να έχουν με βάση τον ίδιο νόμο, διαφορετικές τύχες.

ΚΑΜΜΙΑ οικογενεια η οποία διαβιώνει σε συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένη να συντηρήσει περισσότερα από ένα σπίτια και έτσι να δέχεται άλλη μεταχείριση και πιο αυστηρή αντιμετώπιση.

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΦΟΡΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΘΕΊ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ.

Διαβάστε ακόμη: