Ενημερωτικό για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή (Α. Φατούρου, Α. Πέττας)

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/11/2019 - 13:11 | Author: Newsroom Ipaidia

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΤΑΣ, Αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ, τακτική και αναπληρωματικός, εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων 12ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΣΔΕ Γ΄ΑΘΗΝΑΣ, 23/11/2019 Για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή. Η θέση μας σχετικά με τη σύσταση οργανικών θέσεων στα ΤΕ

Καλούμαστε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ τη Δευτέρα 25/11, 14.30 [ μετά την πρόσφατη τροπολογία που καθορίζει τον τρόπο σύστασης οργανικών εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα Τμήματα Ένταξης] επικυρώσουμε τον σχετικό πίνακα. Επειδή θεωρούμε ότι τόσο η ουσία, όσο και η διαδικασία αυτής της σύστασης συγκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό των οργανικών κενών, επειδή δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ ειδικοτήτων, δεν θα νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας αυτήν την έωλη απόφαση.

Όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ: «Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας προσπαθούν να μπαλώσουν όπως – όπως τις καθυστερήσεις και τα λάθη στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή 5 μήνες μετά τις εκλογές. Όμως, τα λάθη και τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο! Μετά από τόσους μήνες ανακοινώθηκαν χτες οι πρώτοι πίνακες για τους διορισμούς στην ειδική, με πολλά λάθη και παραλείψεις και γι΄ αυτό επανακοινοποιήθηκαν!

Αυτοί είναι οι πίνακες του προσοντολογίου, δηλαδή, της πιο σκληρής και τιμωρητικής αξιολόγησης και της ανακατανομής των πινάκων με βάση τη μοριοδότηση «προσόντων», που απαξιώνουν εντελώς βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία, για να μην κατοχυρώνεται ουσιαστικά κανένα δικαίωμα. Επίσης, είναι απολύτως προβληματική η τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) της Ειδικής Αγωγής που συνέταξε το ΥΠΑΙΘ και ψήφισε η Βουλή στις 14/11. Το βάρος της ειδικής αγωγής, ιδιαίτερα στη β/βάθμια εκπ/ση, έχει σηκωθεί όλα αυτά τα χρόνια κυρίως από αναπληρωτές συναδέλφους.

Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και ιδιαίτερα αυτή της ΝΔ, αντιλαμβάνονται το ζήτημα και εφαρμόζουν πολιτικές, σε συνδυασμό με τα διάφορα επιπλέον πωλούμενα προσόντα και τους πολλαπλούς τρόπους πρόσληψης των αναπληρωτών. Έτσι εν μέσω μνημονίων δεν ευνόησαν μια ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά που την χρειάζονται, αλλά έδρασαν καιροσκοπικά και οικοδόμησαν μια κατάσταση αδιαφανή, αντιτιθέμενων συμφερόντων, με πελατειακά χαρακτηριστικά.

Σε αυτή τη λογική η τροπολογία:

Οδηγεί σε δραστική μείωση των οργανικών θέσεων στα σχολεία της β/βάθμιας κάτω από 300 μαθητές, που είναι και τα περισσότερα, αλλά και στα πάνω από 300 οδηγεί σε ανθρωποφαγία για μια θέση ανάμεσα στους μόνιμους και τους «όποτε» νεοδιοριζόμενους.—- Δεν απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, όπου φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες και μαθησιακά προβλήματα, ενώ δημιουργεί και καθεστώς ανισοτήτων μεταξύ των ειδικοτήτων. Οι οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν είναι πολύ λιγότερες από αυτές που απαιτούνται, ενώ πολλές φορές απορρίπτονται οι σχετικές αιτήσεις των σχολείων. Διεκδικούμε δημιουργία των ΤΕ χωρίς ύπαρξη κατώτερου ορίου!

Οι μνημονιακοί διορισμοί ειδικής αγωγής θα φτάσουν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τους 1500 στη β/θμια [από τους συνολικά 4500]. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ελάχιστοι, αφού υπάρχουν 1800 θέσεις ΣΜΕΑΕ και 3500 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας, που όλες θα πρέπει να έχουν ένα τμήμα ένταξης και φυσικά δεν το έχουν. Αν προστεθεί σε αυτά και η παράλληλη στήριξη, βρισκόμαστε πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες.

Ο αριθμός των οργανικών που θα συσταθούν στα ΤΕ (περίπου 1350) είναι επίσης πολύ μικρότερος από τον αριθμό των αναπληρωτών που δουλεύουν φέτος στην ειδική: 2300 στη ΣΜΕΑΕ και τα ΤΕ και 1300 στην παράλληλη στήριξη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συσταθούν χιλιάδες ακόμα οργανικές και να καλυφθούν αυτές με μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, προβληματισμό προκαλεί η διάταξη που δίνει αναδρομική ισχύ «για την εξέταση εμπρόθεσμων αιτήσεων μετάθεσης σχ. έτους 2018-2019» στις υπό σύσταση οργανικές στα ΤΕ. Παρ΄όλα αυτά, έτσι κι αλλιώς οι μετατιθέμενοι προηγούνται όσων διοριστούν φέτος, στις τοποθετήσεις στις νέες οργανικές θέσεις. [21-11-19]

Ø Ακόμα σήμερα,23/11, δηλαδή 2,5 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, και μάλιστα στην Αθήνα και όχι σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας, εξακολουθούμε να έχουμε κενά 600 περίπου ωρών σε Γενική, κυρίως, και Ειδική εκπαίδευση στα σχολεία της Γ΄ Αθήνας. Στη διαδικασία της «Ειδικής προκήρυξης κάλυψης κενών σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής» προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, που αφορά σε 760 κενά [40% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνολικά 60% σε αστικά κέντρα].

Ø Η τεράστια μείωση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 2009 [λόγω συνταξιοδότησης, θανάτων, μετατάξεων, ανίατων ασθενειών κλπ] δείχνει το τεράστιο πρόβλημα με τα κενά και τις χιλιάδες χαμένες ώρες στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Οι αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα στη Β/θμια είναι περίπου 11.200 (γενικών ειδικοτήτων, ΣΜΕΑΕ κλπ). Πιάσαμε πλέον το εξωφρενικό ποσοστό του 23% ελαστικής εργασίας [συνολικά σε ΠΕ- ΔΕ], με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό κόστος, με την περιφορά όλων σε δύο και περισσότερα σχολεία [σε ποσοστό που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάει το 35%] και σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μαθησιακά δικαιώματα των μαθητών. Η μονιμοποίηση των χιλιάδων κενών και η διεύρυνση της αδιοριστίας και της αναπλήρωσης κάνει επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης χιλιάδων μονίμων εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ. Μάλιστα, οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων πρέπει να υπολογισθούν με το ωράριο στα προ του ’13 επίπεδα, με τις ώρες υπευθύνων εργαστηρίων, τους υπεύθυνους βιβλιοθήκης, την κατάργηση των συνδιδασκαλιών και του κατώτατου αριθμού για τα τμήματα, την επαναφορά των παράλληλων τμημάτων στη β΄ ξένη γλώσσα, την επιστροφή του υπεύθυνου ολοήμερου στα δημοτικά και με τμήματα όχι ασφυκτικά γεμάτα [20 μαθητές/τμήμα, 15/ΟΠ, 10/εργαστήριο, μείωση μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες]. Οι ανάγκες αυτές ανέρχονται σε τουλάχιστον 40.000 εκπαιδευτικούς σε Α/βαθμια και Β /βαθμια!

Ø Υπενθυμίζουμε ότι λήγει τη Δευτέρα 25-11-2019,15:00, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μετάθεσης σχ. έτους 2019-2020, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων οριστικής τοποθέτησης ή βελτίωσης [ανάκληση αίτησης μετάθεσης μέχρι 31-1-2020 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος].

Ø Η κατάθεση ένστασης για τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης και απορριπτέων της Προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 12/24-4-2019) για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) γίνεται μέχρι 2 Δεκεμβρίου,14:00. Απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 20 ευρώ, γεγονός για το οποίο ήδη η ΟΛΜΕ έχει στείλει διαμαρτυρία και ζητάει ανάκληση του παραβόλου.

Ø Υπενθυμίζουμε ότι έχουν προκηρυχθεί Εκλογοαπολογιστική συνέλευση και εκλογές στις Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας , 12/12 και 19/12 αντίστοιχα, και συνέλευση και εκλογές στη Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας 17/12 και 19/12 αντίστοιχα. Η συμμετοχή όλων είναι αυταπόδεικτα απαραίτητη, μονίμων και αναπληρωτών συναδέλφων [12/12 και 17/12, συνδικαλιστική άδεια για συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση].

Ø ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΚΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 21/11/2019

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: