Με δραματικούς τόνους, λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζουν την κατάσταση στα ελληνικά της γονείς μαθητών, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου άμεσα λύση.

Απόστολος Λακασάς

Μάλιστα, απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν πάρουν ουσιαστική απάντηση. Ευρύτερα, πάντως, το αίτημα των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών θα θέσουν σήμερα σύλλογοι εκπαιδευτικών με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα – στο υπουργείο Παιδείας στη 1.30 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, σε επιστολή τους, οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων Αννόβερου και Κάτω Σαξονίας, Κολωνίας, Μονάχου, Μπίλεφελντ, Νυρεμβέργης, Ντόρντμουντ, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδης και Φρανκφούρτης, κάνουν λόγο για «οργή κι απόγνωση» λόγω της «τραγικής κατάστασης των ελληνικών λυκείων της Γερμανίας τα οποία παρουσιάζουν τέτοια υποστελέχωση σε βαθμό που αποκλείεται η εύρυθμη κι αποτελεσματική λειτουργία τους. Η έλλειψη σε καθηγητές βασικών ειδικοτήτων (Φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί) είναι τεράστια, με συνέπεια, όχι μόνο το ημερήσιο πρόγραμμα να συρρικνώνεται δραματικά, αλλά κι αυτό που γίνεται, να γίνεται με τόσα εμπόδια που στην τελική να απαξιώνεται η όλη μαθησιακή διαδικασία». Και προσθέτουν πως «εμείς οι “φυλάττοντες Θερμοπύλες” εδώ στα ξένα, θεωρώντας ως σημείο αναφοράς της ελληνικότητάς μας την ελληνική παιδεία, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε παντί τρόπω τα σχολεία αυτά και να επιτείνουμε τον αγώνα για μια καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας», ζητώντας απάντηση από τον κ. Γαβρόγλου έως και σήμερα, «ειδάλλως θα προχωρήσουμε σε κλιμακούμενα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις», όπως τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, οι καθηγητές και οι μαθητές του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Κέρκυρας διαμαρτύρονται διότι το υπουργείο δεν ενέκρινε τη λειτουργία του τομέα Πληροφορικής στη Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ. «Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η Β΄ τάξη της προηγούμενης χρονιάς του τομέα Πληροφορικής πήρε το πρώτο βραβείο στο 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Δημιουργικότητας Ιονίων Νήσων, για τη δημιουργία της ρομποτικής εφαρμογής για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, τα παιδιά μετείχαν στην οργάνωση και δημιουργία του CorfuPedia, project που την προηγούμενη χρονιά πήρε το αργυρό βραβείο στα Educational Business Awards, στην κατηγορία ψηφιακής εκπαίδευσης. Αυτή είναι η ανταμοιβή του υπουργείου; Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός συγχαίρει το ΙΤΕ και δηλώνει ότι “μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, πρωτοπόροι”, κλείνει ένα τμήμα που καινοτόμησε», λένε οι καθηγητές και οι μαθητές του ΕΠΑΛ. Χθες επίσης, το εν λόγω τμήμα δεν ήταν μεταξύ των 102 ολιγομελών, τη λειτουργία των οποίων ενέκρινε κατ’ εξαίρεση ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης.