: Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ – Θεσσαλονίκης τονίζει: « Να σταματήσει ο εμπαιγμός και οι πιέσεις από το Υπουργείο Παιδείας, η συνήθης τακτική για κάθε αντεργατικό μέτρο»

Και συνεχίζει:

«Οι εκπαιδευτικοί να μη συναινέσουμε στην παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων . Με τον εμπαιγμό και την επικοινωνιακή τακτική του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να συνεχίζεται, ως Παρεμβάσεις καταθέσαμε στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στις 9/4 το παρακάτω κείμενο για να γίνει απόφαση της ΕΛΜΕ. Οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΑΜΕ δεν το ψήφισαν.

Το Υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν το Πάσχα, συνεχίζει να εμπαίζει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με την επικοινωνιακή τακτική του για την τηλεκπαίδευση. Ανακοινώνει με έγγραφα και δημόσια την απόδοση ταμπλετ και λαπτοπ στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς αυτό να ισχύει με βάση τα έγγραφα που στέλνει στα σχολεία. Ανακοινώνει «προαιρετικά» μαθήματα τις ημέρες του Πάσχα και με έγγραφό του ανοίγει το δρόμο για τη διδασκαλία και νέας ύλης στα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εκβιασμοί και οι πιέσεις από Διευθυντές και συντονιστές που φτάνουν σε απαράδεκτες πρακτικές. Αποκλείονται από Διευθυντές συνάδελφοι από συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων που γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων γιατί αντιδρούν στις πιέσεις τους, δεν αποδίδονται στοιχεία γονιών και μαθητών για να επικοινωνήσουν συνάδελφοι μαζί τους, ασκούνται πιέσεις για αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας συναδέλφων με τους μαθητές τους από την ασύγχρονη μορφή στην σύγχρονη.

Να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
Ταυτόχρονα το υπουργείο σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πίεση που δέχθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη μείωση της ύλης των μαθημάτων πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς όμως καμία αναφορά για τις εξετάσεις που παραμένουν για τις υπόλοιπες τάξεις. Μέρος όμως της ύλης πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων δεν έχει διδαχθεί σε όλα τα Λύκεια για αυτό και το υπουργείο έστειλε εγκύκλιο και για ηλεκτρονική κάλυψη της ύλης. Η στάση αυτή του υπουργείου απέναντι στους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη και η ύλη πρέπει να ανταποκρίνεται στη διδαχθείσα σε όλα τα σχολεία. Συνολικά το υπουργείο έχει βάλει στο στόχαστρό του τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και για αυτό αξιοποιεί την πανδημία. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η πρόθεσή του να ψηφίσει εν μέσω πανδημίας πολυνομοσχέδιο με μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που από πριν είχε ανακοινώσει και το εκπαιδευτικό κίνημα τα έχει ήδη απορρίψει.

Άνθρακες ο θησαυρός για τα περίφημα λαπτοπ !
Αφού για μέρες παραμύθιαζε όλη την κοινότητα το υπουργείο με τη νέα εγκύκλιό του με τίτλο «Διευκρινήσεις σχετικά με την υποβολή αναγκών εξοπλισμού » που έφτασε την Πέμπτη 9/4 στα σχολεία για να συμπληρώσει προηγούμενη εγκύκλιό του με ημερομηνία 7/4, αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο. Με το δεύτερο έγγραφό του ζητάει να δηλωθούν ξανά οι ανάγκες των σχολείων με σημείωση: «διευκρινίζουμε ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)».

Αφού έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν υπολογιστές και λάπτοπ, τελικά την κρίσιμη ώρα αποδείχτηκε ότι «ο θησαυρός ήταν άνθρακες». Πάνε λοιπόν οι υπολογιστές για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Και σα να μην έφτανε αυτό, συνεχίζουν ακόμα χειρότερα τον εμπαιγμό. Στέλνουν προφορικές οδηγίες ρίχνοντας την ευθύνη στους Διευθυντές και στις σχολικές μονάδες τι θα ζητήσουν. Σύμφωνα με τις κατεπείγουσες οδηγίες των ΔΔΕ, οι πόροι είναι περιορισμένοι (γύρω στις 150.000 με 200.000 laptop/tablet για όλη την επικράτεια).

Καμία συναίνεση στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων
Τα παιχνίδια στην πλάτη των εκπαιδευτικών συνεχίζονται και με τις διακοπές του Πάσχα. Η υπουργός παιδείας από τη μια παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τους υπολογιστές, από την άλλη ετοιμάζει να περικόψει τις διακοπές του Πάσχα! Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι «θα δύναται να παρέχεται σε προαιρετική βάση εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατά τη διάρκεια των δύο επερχόμενων εβδομάδων, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα από Μεγάλη Τετάρτη 15.04.2020 ως και Τρίτη 21.04.2020. Το ακριβές πλαίσιο θα οριστεί με σχετικές διατάξεις».

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η λειτουργία του σχολείου, η έναρξη των μαθημάτων, οι διακοπές και οι αργίες, ρυθμίζονται με το ΠΔ79 άρθρο 3 παράγραφος 1. στ. «Τα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες:…. από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου». Το υπουργείο πετώντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς επιδιώκει το διαχωρισμό μεταξύ τους. Ότι υπάρχουν εργατικοί εκπαιδευτικοί που δουλεύουν και το Πάσχα και κατ’ αντιστοιχία οι τεμπέληδες που δε δουλεύουν, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, εργαλείο χρήσιμο για τα επόμενα μέτρα που ετοιμάζει.

Απαιτούμε
• Να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς τους εκπαιδευτικούς από Διευθυντές σχολείων και από συντονιστές για τον τρόπο επικοινωνίας που έχουν με τους μαθητές τους.
• Το υπουργείο να δώσει τώρα σε όλες και όλους το βασικό εξοπλισμό (tablet, laptop, κ.ά.) χωρίς διαχωρισμούς ως βάση για την καθολική πρόσβαση στο αγαθό της ενημέρωσης, της επικοινωνίας και της μορφωτικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Τα σχολεία και οι Διευθυντές να ζητήσουν εξοπλισμό με βάση τον αριθμό μαθητών στη και εκπαιδευτικών στο σχολείο τους.

• Να τηρηθεί το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ79) που ορίζει με ενιαίο τρόπο τη λειτουργία των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί αρνούμαστε κατηγορηματικά το διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση που επιδιώκει το υπουργείο με «προαιρετικά μαθήματα το Πάσχα».
• Κατάργηση όλων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων σε όλες τις τάξεις και άρση της υποχρεωτικότητας των διαγωνισμάτων του β΄ τετραμήνου.

• Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και το βάθος της κρίσης. Αύξηση των μεταγραφών φοιτητών.
• Να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

Ξεκαθαρίζουμε στο Υπουργείο ότι δεν επιτρέπουμε η διάθεση εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να θεωρηθεί και να ερμηνευθεί ως συναίνεση είτε σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση και υποκατάσταση της σχολικής τάξης, είτε στην επιβολή παράδοσης ύλης και «κανονικής» διδασκαλίας από μακριά. Αυτό δε γίνεται και δε θα το επιτρέψουμε, θα βρει το εκπαιδευτικό κίνημα και όλη την κοινωνία απέναντι του. Δεν θα αποδεχτούμε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια υπουργείου και ΟΟΣΑ.

Να μείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας, να μείνουμε ενωμένοι απέναντι στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις κατά των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Πάνω από όλα είναι ο αγώνας για τη ζωή και την επιβίωση!»