Εκπαιδευτικοί: «Το υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό των μαθητών αντί να πάρει μέτρα»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/11/2020 - 15:33 | Author: Ανθή Ιωαννίδου
Τελευταία τροποποίηση στις 25/11/2020 - 10:34

«Το υπουργείο παιδείας αντί από τον Μάη να διαχειριστεί εγκαίρως την κατάσταση με προγραμματισμό μείωσης των μαθητών, επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας και αντιμετώπιση του κτηριακού ζητήματος , επέλεξε να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στην πρωτοβάθμια» αναφέρει η Ενωτική Αριστερή πρωτοβουλία Ε'ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα ανατριχιαστικά νούμερα κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και ΜΑΦ που καθημερινά ανακοινώνονται , κάνουν πλέον ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας , καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάσχεσή της. Αντιθέτως , τη μετέτρεψε σε ευκαιρία για να νομοθετήσει πλήθος αντιλαϊκών , αντιδραστικών και αντεργατικών μέτρων και να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε ακόμη όρθιο στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών.

Έτσι, δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων , και για την αποτροπή του συνωστισμού στα ΜΜΜ.

Ούτε λόγος φυσικά για λήψη μέτρων στους τόπους δουλειάς και διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ. Και όταν το lockdown ήταν η μοναδική λύση ανάγκης , επιστρατεύτηκαν το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης και η νεανική επιπολαιότητα για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Ακόμη κι αυτό , όμως, είναι ένα lockdown μόνο στα δικαιώματα (ελεύθερος χρόνος, δημόσια εκπαίδευση, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα) , καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι βιομηχανίες και πολλοί άλλοι χώροι δουλειάς που παραμένουν ανοιχτοί, συνεχίζουν να αποτελούν «εκκολαπτήρια» του ιού χωρίς ελέγχους και μέτρα.

Το υπουργείο παιδείας αντί από τον Μάη να διαχειριστεί εγκαίρως την κατάσταση με προγραμματισμό μείωσης των μαθητών, επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας και αντιμετώπιση του κτηριακού ζητήματος , επέλεξε να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στην πρωτοβάθμια , να επιβάλει νέους εξεταστικούς φραγμούς και τράπεζα θεμάτων στη δευτεροβάθμια και να νομοθετήσει αφενός τη μονιμότητα της εξ αποστάσεως ως εργαλείου αντιμετώπισης οποιασδήποτε αναστολής λειτουργίας της σχολικής μονάδας και αφετέρου τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω κάμερας.

Είναι προφανές πως πρόκειται για μια κυνική πολιτική επιλογή: τα κέρδη και η οικονομία πάνω από τα θεμελιώδη δικαιώματα της υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης. Τον Σεπτέμβριο τα σχολεία άνοιξαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνωστίζονται σε τμήματα των 25, 26 και 27 και την κυβέρνηση να αρνείται να τους ακούσει επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και την καταστολή εναντίον τους υποχρεώνοντας τους καθηγητές τους να γίνουν καταδότες.

Και όταν τα σχολεία έκλεισαν , καθώς κάτι τέτοιο ήταν νομοτέλεια αφού δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλούς λειτουργίας , ήρθε το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης με τις πλατφόρμες που κατέρρεαν, και έναν σημαντικό αριθμό παιδιών να τίθενται εκτός διαδικασίας καθώς δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Η υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν καθολική εκπαίδευση έγινε θυσία στον βωμό της κερδοφορίας της cisco, της πολυεθνικής στην οποία το υπουργείο εκχώρησε τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και συμβάσεις που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.

Κι ενώ η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας ψήφισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα με τον οποίο αρπάζονται λαϊκά σπίτια και εισοδήματα και έχει από το καλοκαίρι επιχειρήσει να βάλει στον γύψο τις διαδηλώσεις , επιχειρεί τώρα να κάνει επίδειξη δύναμης εκμεταλλευόμενη το lockdown και να  να φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα Βρούτση με το οποίο προτίθεται να βάλει ταφόπλακα σε όποιο εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα είχε απομείνει όρθιο την προηγούμενη περίοδο.

Το νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές που θα αλλάξουν το εργασιακό και συνδικαλιστικό τοπίο στη χώρα. Αποδομείται ο χρόνος εργασίας και νομιμοποιούνται οι απλήρωτες υπερωρίες , θεσμοθετείται η κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα με την υποχρεωτική απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό μητρώο, καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική ψηφοφορία, και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες γίνονται προϋπόθεση νομιμότητας εκλογής και λήψης αποφάσεων. Αυτά εξηγούν τη σπουδή της Κεραμέως για ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Το πιο συγκροτημένο τμήμα του συνδικαλιστικού δικαιώματος , οι εκπαιδευτικοί, θα ήταν ο πιλότος για την γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου σε όλο το δημόσιο. Επιχειρούν να καταργήσουν το δικαίωμα της απεργίας και ποινικοποιούν την περιφρούρηση της καθώς γίνεται λόγος για «μηδενική ανοχή» σε καταλήψεις εργασιακών χώρων και αυξάνεται το ποσοστό του προσωπικού που θα ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας. Για αυτήν την προσπάθεια ισοπέδωσης δικαιωμάτων πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι ο δρόμος άνοιξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί με τον νόμο Αχτσιόγλου. Έτσι, τώρα αξιοποιείται η παρακαταθήκη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ από μια κυβέρνηση που βρήκε τον δρόμο στρωμένο.

ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ 26/11 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Μας θέλουν χωρίς φωνή! Θέλουν να τηλεργαζόμαστε, να τηλεκπαιδευόμαστε, να τηλεψηφίζουμε , μακριά από κει που χτυπά η καρδιά του κινήματος, μακριά από τις γενικές συνελεύσεις που ζυμώνονται οι ιδέες και διαμορφώνονται οι στρατηγικές των αγώνων και των διεκδικήσεων. Θέλησαν να μας το διαμηνύσουν στην 47η επέτειο του Πολυτεχνείου με τον αυταρχισμό και την καταστολή.  Δεν το πέτυχαν και δε θα το πετύχουν!

Αγωνιζόμαστε για :

Ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, επίταξη του  ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. 15 μαθητές ανά τάξη, αξιοποίηση άδειων αιθουσών δημόσιων και δημοτικών χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Γενναία αύξηση των δαπανών για τη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση.

·Σε καμία περίπτωση η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας με πέρασμα απουσιών στο σύστημα, με προχώρημα της ύλης κλπ

Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός και ίντερνετ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Να μην περάσει ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας.

Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις διαδηλώσεις και την απεργία.

Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.

Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Αναπλήρωση των απωλειών. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους ανέργους για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών!

Να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες οι συλληφθέντες αγωνιστές της πορείας για το Πολυτεχνείο και να διαγραφούν τα αυθαίρετα και εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

   • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: