Οι φόβοι όλου του εκπαιδευτικού κόσμου επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Κεραμέως και Κυβέρνηση έκρυβαν για μήνες την σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με την εταιρεία , στην οποία ανήκει η πλατφόρμα , την οποία χρησιμοποιούν υποχρεωτικά παιδιά όλων των βαθμίδων εδώ και μήνες, αναφέρει η ΕΛΜΕ Θ σε ανακοίνωση της.

Η ανακοίνωση:

Η δημοσιοποίησή της αποκαλύπτει πόσο σαθρή και ψεύτικη ήταν η επικοινωνιακή φιέστα της τηλεκπαίδευσης που έστησε το ΥΠΑΙΘ τους τελευταίους μήνες. Παραπλανούσε συνειδητά την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία και με θράσος διαφήμιζε  ότι η τηλεκπαίδευση «δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο» και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αξιοποίησης στοιχείων από την χρήση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών».

Μέσα σε 172 σελίδες, με μια σειρά εγγράφων με διαφορετικές μεταξύ τους ημερομηνίες, που ξεκινούν από το Μάρτιο του 2020 και φτάνουν μέχρι πριν λίγες μέρες, διαβάζει κανείς ότι τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, έχουν καταγραφεί χωρίς την συναίνεσή μας και μπορούν να διατηρούνται για 7 χρόνια μετά τον τερματισμό χρήσης της πλατφόρμας!

Παρά τις ρήτρες που διατείνεται το υπουργείο ότι προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων μαθητών, δεν καθησυχάζουν κανέναν. Τα συγκεκριμένα δεδομένα μας ο αμερικανικός κολοσσός μπορεί να τα πουλάει και να τα επεξεργάζονται άλλες εταιρείες κάπου στη Βιρτζίνια, το Οχάιο και το Όρεγκον.  Στην σύμβαση γίνεται καθαρό ότι η Cisco θα μπορεί να αξιοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα όπως θέλει για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς.

Αυτά τα λεγόμενα «μεταδεδομένα» μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες για  λόγους οικονομικούς – εμπορικούς αλλά  και πολιτικούς – ιδεολογικούς. Για να αναλυθεί η συμπεριφορά των ατόμων, να γίνει αντιληπτή η προσωπικότητά τους και άρα να τους πουλήσουν προϊόντα  σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, αλλά και να τους χειραγωγήσουν πολιτικά και ιδεολογικά. Η Cisco, όπως και άλλες εταιρείες, κερδίζει πρώτα και κύρια από τον όγκο των χρηστών. Το σύνολό τους αποτελεί το προϊόν που πουλάει.

Κάθε επιλογή, όπως τι κινητό χρησιμοποιούν, τι λογισμικά, τι βίντεο προβάλλουν, σε τι κάνουν like κ.ο.κ., είναι μεταδεδομένα που μεταπουλάνε οι εταιρείες ψηφιακών πλατφορμών σε άλλες εταιρείες, εμπορικές και διαφημιστικές, αλλά και σε κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση λοιπόν, όχι μόνο παραχώρησε τα δεδομένα μας -και τα μεταδεδομένα μας – για 7 χρόνια σε μια ιδιωτική εταιρία, αλλά ουσιαστικά στοχοποίησε διαδικτυακά εν γνώσει της μια ολόκληρη γενιά παιδιών μέχρι την ενηλικίωση της! Μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μας τις οικογένειες, η κυρία Κεραμέως, χωρίς ίχνος ντροπής και ήθους, μας μετέτρεψε σε εμπορεύσιμο προϊόν και εμάς και τους μαθητές μας!

Την ίδια στιγμή,  οι δήθεν δωρεάν υπηρεσίες  προς το ελληνικό δημόσιο  αποδείχτηκε ότι κοστίζουν 2.000.000 ευρώ ανά έτος!!! Η προσπάθεια της Υπουργού να εμφανίσει πως δήθεν υπήρχε δωρεάν προσφορά για ένα χρόνο και πως από τον Ιανουάριο του 2021 υπάρχει αντίτιμο, προκαλεί! Όλοι κατανοούν πως υπήρχε εκ των προτέρων συμφωνία Υπουργείου Παιδείας και Cisco, να εμφανιστεί αρχικά ως δήθεν δωρεάν παραχώρηση, αλλά στη συνέχεια να αναλάβει η εταιρία το έργο, και μάλιστα με ανάθεση, με αντίτιμο  από το Ελληνικό Δημόσιο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Για αυτό και το Υπουργείο επέμενε να χρησιμοποιείται στα δημόσια σχολεία  κατά  αποκλειστικότητα η συγκεκριμένη πλατφόρμα και καμία άλλη.

Η πολιτική αυτή καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ έχουν εγκαταλείψει στα σκοτάδια της τηλεκπαίδευσης μαθητές και εκπαιδευτικούς, αδιαφορώντας πλήρως για τα μορφωτικά αδιέξοδα μιας ολόκληρης γενιάς. Προκλητικά αγνόησε τα αιτήματα του κλάδου για να παρθούν μέτρα ώστε να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια. Δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Είναι φανερό ότι οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι άλλοι. Πάνω στο έδαφος της πανδημίας επιδιώκουν να παγιώσουν το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, να του προσδώσουν μόνιμα χαρακτηριστικά δημιουργώντας ένα πανοπτικό σύστημα ελέγχου των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, για να καλύπτουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς κατά πώς τους βολεύει. Για να προωθήσουν το τηλεσχολείο τους, ένα σχολείο γεμάτο ιδιωτικές εταιρίες που θα εκμεταλλεύονται τα πάντα για το κέρδος τους, οικονομικό και «αποτελεσματικό», αφού αυξάνει την αποδοτικότητα και μειώνει το κόστος.

Αυτό που αποκαλύπτεται με το σκάνδαλο της σύμβασης Cisco – Υπουργείου είναι ότι κυβέρνηση και υπουργείο χρησιμοποιούν την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» όχι ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά ως ένα μόνιμο αντιδραστικό μέτρο για να υλοποιήσουν τα βάρβαρά νεοφιλελεύθερα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά και να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών  Επίσης η τηλε-εκπαίδευση για αυτούς αποτελεί την ιδανική λύση στα χρόνια προβλήματα όχι μόνο της υποστελέχωσης των σχολείων αλλά και των ελλείψεων σε αίθουσες και κτήρια καθώς και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Κυβέρνηση και υπουργείο δεν νοιάζονται καθόλου για τις μορφωτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των μαθητών μας. Αφήνουν μια ολόκληρη γενιά για μήνες στον πάγο, στον εγκλεισμό την απομόνωση και την αμορφωσιά, ενώ ταυτόχρονα ο κίνδυνος της υγειονομικής κρίσης παρελαύνει σε «φάσεις» και η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Οι ανάγκες του λαού, η επιβίωση, τα δικαιώματα και η υγεία μας έχουν μπει σε καραντίνα, το ΕΣΥ καταρρέει, καθημερινά οι γιατροί καταγγέλλουν θανάτους εκτός ΜΕΘ και η κυβέρνηση τροφοδοτεί με δημόσιο χρήμα τα ΜΜΕ για να διαψεύδουν την επαίσχυντη αδιαφορία τους, εξοπλίζει αστυνομία και ΜΑΤ για να καταστέλλουν με ξύλο και ψεύτικες κατηγορίες όποιον/α τολμήσει να αντιδράσει και ενοχοποιούν τον λαό με την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης».

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική πολιτική του ΥΠΑΙΘ  και  την κατάπτυστη σύμβαση που έφερε τώρα, μετά από τόσους μήνες, στη δημοσιότητα.

Η κ. Κεραμέως οφείλει να απαντήσει

 • Γιατί απέκρυψε τη σύμβαση έως τώρα, ενώ ήταν υποχρεωμένη με βάση το νόμο να την δημοσιοποιήσει.
 • Γιατί είπε ψέματα ότι η σύμβαση είναι δωρεάν και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό
 • Γιατί συνεχίζει να ψεύδεται ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή την ώρα που υπάρχει κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών της εκπαιδευτικής κοινότητας, μεταξύ αυτών και ανηλίκων, καθώς δεν τηρήθηκε ούτε η  σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ρητή άδεια του υποκειμένου για την παραχώρηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όταν δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αίτησης διαγραφής τους, ούτε καμία υποχρέωση της εταιρίας στο μέλλον.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας είναι αποκαλυπτική για τα ζητήματα αυτά.

Η υπουργός παιδείας οφείλει να απολογηθεί και να σταματήσει να αντιμετωπίζει δια της σιωπής τις καταγγελίες των σωματείων μας.

Απαιτούμε – διεκδικούμε

 • Δεν απαιτούμε μόνο την παραίτησή της κ. Κεραμέως. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της σύμβασης του αίσχους, τη διερεύνηση, το νομικό έλεγχο των ενεργειών της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ   και  απόδοση  ευθυνών σε  όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Καλούμε την ΟΛΜΕ  και τις ΕΛΜΕ  να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης! ΕΞΩ οι ιδιωτικές εταιρείες από τα σχολεία! Καμιά ιδιωτική εταιρεία υπεύθυνη της επαφής μας με τους μαθητές.    Προστασία των προσωπικών δεδομένων και των μεταδεδομένων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Γενναία χρηματοδότηση των δημόσιων υποδομών και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου  ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες από αποκλειστικά δημόσιους φορείς.

Απαιτούμε την άμεση επιστροφή των μαθητών μας στις τάξεις τους με όλα τα μέτρα προστασίας

 • Με 15 μαθητές κατ’ ανώτατο στο τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα, εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα, αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση.
 • Τα τεστ να διεξάγονται με ευθύνη του κράτους, είτε ενισχύοντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας με προσωπικό, είτε αποστέλλοντας νοσηλευτές και γιατρούς στα σχολεία.
 • Να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί και να πάρουν πίσω την απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση. Το ονοματεπώνυμο και το ΑΜΚΑ αρκούν, όπως έγινε και στους γιατρούς.
 • Να καταργηθούν τώρα οι πατέντες στα φάρμακα και τα εμβόλια ώστε να είναι δυνατή η μαζική παραγωγή τους σε κάθε χώρα που τα χρειάζεται.
 • Η τηλεκπαίδευση να μη νομιμοποιηθεί και να μη μετατραπεί σε μόνιμη συνθήκη για κανέναν. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που την καθιστά υποχρεωτική.
 • Να μην προσμετρηθούν οι απουσίες της τηλεκπαίδευσης. Δραστική αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τον περιορισμό των μορφωτικών ελλειμμάτων που έχουν συσσωρευθεί. Να μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.           Καμιά εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων. Να μην ισχύσει η ΕΒΕ και η μείωση των εισακτέων.    Αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των υγειονομικών.

 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία). Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας  και  συνέντευξη τύπου των ΔΣ των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης την Τετάρτη 7/4, στις 2.00 μ.μ.

Καλούμε την  ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ,  ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και τις Ενώσεις Γονέων  να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ